Честито Рождество!

Честито Рождество! Снимка: https://theromanguy.com/

Християните по света отбелязват големия християнски празник с тържествени църковни служби, фестивали и дори спортни събития

В катедралата „Св. Петър” в Рим Папа Франциск води празничната служба за един от най-светите дни в християнския календар.

За първи път украинците празнуват Коледа на 24 декември, разграничавайки се от Руската православна църква. Коледната служба на открито в Лвов привлече стотици вярващи и множество военнослужещи. Така беше и на празничната неделна литургия в католическата катедрала в Киев. „Най-накрая има ден, в който съпругът ми и аз можем да прекараме заедно в катедралата и да благодарим на Бог, че сме заедно, живи и в добро здраве“, казва съпругата на военен пред агенция Reuters.

Тържествени коледни служби събраха християните и в Бангладеш, Индия, Кения, а много сърфисти в Синди, Австралия, се радваха на хубавото време и вълните, облечени като Дядо Коледа. Добрият старец с елена си Рудолф се отби на пристанището в Сидни, за да зарадва с подаръци участниците в състезанието с яхти на Rolex.

В Мадрид хиляди негови двойници в червени костюми участваха в традиционния 4.5-километров благотворителен маратон. В Токио шествие ретро-автомобили с водачи, облечени като Дядо Коледа, раздаваха подаръци на децата по улицата.

Не един, а двама дядо Коледа (единият – фен на Атланта Фалкънс в червен костюм, вторият – привърженик на Индианаполис Колтс, в синя версия на костюма) откриха празничния мач на Националната футболна лига в Атланта.

Рождественска служба събра и жителите на християнското село Забабде, близо до Дженин, на Западния бряг на р. Йордан в Израел. Коледна служба и тържества обаче нямаше във Витлеем, градът, признат за родно място на Христос. „Витлеем е пуст – без радост, без Дядо Коледа, без весели деца, без елха, без празнични светлини, без празненства”, казва местен жител пред ВВС. 

Християните във Витлеем се молят за своите близки, намерили подслон в Църквата „Светото Семейство” в източна Газа от 7 октомври насам. А пред Храма „Рождество” във Витлеем Светото семейство и младенецът Христос са в ясла от развалини и бодлива тел.

Снимка - newarab.com

Градът и жителите му, чиито приходи в голямата си част идват от този сезон, тази година не посрещат хилядите туристи, които обикновено се стичат във Витлеем от цял свят. „Служа в Храма „Рождество” от 12 години – никога не е било така. Имаме братя и сестри в Газа и е трудно да празнуваме. Но е добре да се обединим в молитвите си”, казва свещеникът в знаковата за християните църква. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: