Италианците борят финансовата криза с продажба на злато

Италианците борят финансовата криза с продажба на злато Снимка: Era

Търговецът Масимилиано Барота отбелязва скок в броя на клиенти, които продават златото си в магазина му в Рим.

Италианците изпитват икономически затруднения, свързани с ограничителните мерки, въведени за борба с COVID-19, съобщава Reuters.   

Мерките за блокиране започнаха постепенно да отслабват от 4 май, но те доведоха до негативни икономически последици, тъй като предприятията бяха натоварени с дългове и десетки хиляди нови безработни. Европейската комисия очаква икономиката на Италия да се свие с почти 10% тази година. 
„Тази година увеличихме броя на покупките на злато от частни клиенти с около 50%, особено през последните две седмици“, каза Барота, мениджър на три магазина за закупуване на злато.   

Броят на магазините за купуване на злато в цялата страна се увеличи по време на последната дълбока рецесия на Италия през 2012 г., когато хората, които се бореха за оцеляване, продаваха всичко - от сватбени пръстени до златни зъби. Магазините обаче не са единственият вариант за италианците, страдащи от икономическото свиване. Заложните къщи, в които хората продават бижутата си или ги използват като обезпечение за получаване на заеми, са много по-рядко срещани в страната, но сега те също осъществяват оживена търговия.

„Все още изплащам къщата, в която живея със съпругата си. Животът е скъп, ипотеката е висока, какво можем да направим“, коментира италианският пенсионер Назарено Бучи, докато напуска заложна къща на централния площад Монте ди Пиета в Рим.

Смята се, че златото е безопасен актив по време на сътресения и има значително увеличение на броя на купувачите, което се подхранва от скорошното увеличение на стойността му. 

Бароте каза, че през последните два месеца търсенето на златни кюлчета и монети в магазина му, който продължава да работи онлайн по време на карантината, се е увеличило с 50% в сравнение с миналата година, въпреки че цената на грам се е увеличила с 25% от декември 2019 г.
Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: