Износът на италианско вино спадна до най-ниското си равнище от 30 години

Износът на италианско вино спадна до най-ниското си равнище от 30 години

Прогнозата е италианското производство на вино за 2020 г. да намалее с около 5%.

Коронавирусът оказа пагубно влияние върху износа на италианско вино, който отчете спад до най-ниското си равнище от 30 години насам. Това съобщи италианската асоциация на селскостопанските производители Coldiretti. Италия е една от страните, които бяха най-силно засегнати от кризата и пандемията.

Глобалните ограничения и затварянето на ресторанти и барове доведоха до безпрецедентен спад в търсенето и поставиха в затруднено положение производителите и износителите на вино, отчитат от асоциацията. До момента от началото на годината износът е намалял с 4%. Числата са тревожни, като се имат предвид миналогодишните рекордни продажби от 6,4 милиарда евро. По думите на председателя на асоциацията Еторе Прандини, около 40% от производителите изпитват затруднения след кризата с коронавируса и трябва спешно да бъдат подкрепени.

В Китай потреблението е намаляло с 44% в периода януари-май, сочат данните на италианската статистическа служба Истат. Във Франция спадът е с 14%, а във Великобритания, където несигурността около Brexit също играе роля - спадът е с 12%. Виното е основно перо в износа на Италия за САЩ, като експортът възлиза на 1,5 милиарда евро (1,8 милиарда долара) годишно и остава сравнително стабилен със спад от само 1%.

Прогнозата е италианското производство на вино за 2020 г. да намалее с около 5% в сравнение с 2019 г. Реколта 2020 г. всъщност е първата, белязана от последиците от световната пандемия и напрежението в международната търговия.

Мерките за безопасност срещу заразяване и трудностите с придвижването на чуждестранни сезонни земеделски работници оказват влияние и върху настоящата реколта в страната, разтревожени са от асоциацията.

Въпреки колебанията в метеорологичните условия и трудностите, италианските производители очакват вино с добри и много добри качества. Около 70% от произведените вина ще бъдат с гарантирано високо качество - 332 вина с контролирано наименование за произход (DOC), 73 вина с контролирано и гарантирано наименование за произход (DOCG) и 118 вина с типично географско указание (IGT) са признати в Италия.  
 

Още по темата във

facebook