Китай публикува план за мирно уреждане на конфликта в Украйна

Китай публикува план за мирно уреждане на конфликта в Украйна Снимка: https://pixabay.com/

По случай годишнината от т.н. специална военна операция китайското външно министерство публикува позиция относно уреждането на конфликта в Украйна

Документът е публикуван на сайта на ведомството, той се състои от 12 точки.

Ключовите моменти са възобновяване на мирните преговори и прекратяване на военните действия. Пекин също така призовава страните да зачитат суверенитета на всички държави, да зачитат Хартата на ООН и да изоставят манталитета на Студената война.

Диалогът и преговорите са единственото жизнеспособно решение на украинската криза. Всички усилия за насърчаване на мирно разрешаване на кризата трябва да бъдат насърчавани и подкрепяни. Международната общност трябва да остане ангажирана с правилния подход за улесняване на мирните преговори“, се казва в документа.

Планът предлага разрешаване на хуманитарната криза, осигуряване на защита на цивилни и военнопленници, включително чрез създаване на благоприятни условия за обмен. Обръща се внимание и на необходимостта от безопасност на атомните електроцентрали и намаляване на рисковете от ядрен конфликт и използването на химически или биологични оръжия.

Що се отнася до икономическите въпроси на споразумението, Китай предлага да се улесни износът на зърно в рамките на черноморската сделка, да се спрат едностранните санкции и използването на световната икономика за политически цели и да се възстановят производствените и веригите за доставки.

В последния параграф Пекин призовава за помощ при възстановяването на Украйна след края на конфликта и заяви, че е готов да окаже помощ и да играе конструктивна роля в това начинание.

На 22 февруари пратеникът на Китай в ООН Джан Джун обеща, че мирният план на Китай за разрешаване на ситуацията в Украйна ще бъде представен в близко бъдеще. Той каза още, че Китай призовава Русия и Украйна да прекратят огъня и да започнат мирни преговори възможно най-скоро.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: