За първи път получиха кислород от атмосферата на Марс (видео)

За първи път получиха кислород от атмосферата на Марс (видео) Снимка: NASA

С помощта на специален апарат са произведени първите 5,5 грама кислород от марсианския въглероден диоксид

Марсоходът Perseverance за първи път получи кислород от атмосферата на Марс, която се състои от 96% въглероден диоксид. За това съобщава руският сайт plus-one.ru, позовавайки се на Националното управлене по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (NASA) на САЩ.

Мисията Mars 2020 с ровъра Perseverance беше изстреляна от Земята през юли миналата година, а през февруари марсоходът успешно се приземи на Марс. Петият марсоход в историята на НАСА е оборудван със седем научни инструмента за изучаване на структурата и геологията на Червената планета. 

Основната задача е да се вземат проби от марсианска почва, които се очаква да бъдат доставени на Земята в бъдеще. На борда на Perseverance се намира експериментално устройство за получаване на кислород от атмосферата на Марс, както и „космически хеликоптер", който за първи път ще извърши полет на друга планета.

Експериментът за получаването на кислород е проведен на 20 април, на 60-ия ден от мисията на Perseverance. За производството на кислород е използван специалният апарат Mars Oxygen in-situ Resource Utilization Experiment (MOXIE). По думите на учените това е „експериментално устройство с размерите на тостер".

MOXIE отделя кислородните атоми от молекулите на въглеродния диоксид, състоящи се от въглероден атом и два кислородни атома. В атмосферата на Марс се отделя остатъчен продукт от разпадането - въглероден оксид. При първия си експеримент устройството произвежда 5,5 грама кислород – достатъчно количество, за да може човек да диша  в продължение на около 10 минути.

НАСА съобщава, че производството на кислород е изключително  важно за бъдещото усвояване на Марс от човека. Газът е необходим не само за дишането на хората, но и за изстрелването на ракети от повърхността на планетата. За да се изпрати кораб с четирима астронавти от Марс, ще са необходими 7 тона гориво и 25 тона кислород за изгаряне на горивото.

Доставянето на такова количество газ от Земята до съседна планета е много сложна и скъпо струваща задача, ето защо изпращането на една по-голяма версия на MOXIE с тегло един тон на Марс е по-оптималното решение. По такъв начин кислородът ще се произвежда на място, като се използва въглеродният диоксид, нмиращ се в атмосферата на планетата.

Преди няколко дни НАСА съобщи за първото успешно изстрелване на безпилотния хеликоптер Ingenuity на Марс. Машината прекара във въздуха около 30 секунди.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: