За първи път получиха кислород от атмосферата на Марс (видео)

За първи път получиха кислород от атмосферата на Марс (видео) Снимка: NASA

С помощта на специален апарат са произведени първите 5,5 грама кислород от марсианския въглероден диоксид

Марсоходът Perseverance за първи път получи кислород от атмосферата на Марс, която се състои от 96% въглероден диоксид. За това съобщава руският сайт plus-one.ru, позовавайки се на Националното управлене по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (NASA) на САЩ.

Мисията Mars 2020 с ровъра Perseverance беше изстреляна от Земята през юли миналата година, а през февруари марсоходът успешно се приземи на Марс. Петият марсоход в историята на НАСА е оборудван със седем научни инструмента за изучаване на структурата и геологията на Червената планета. 

Основната задача е да се вземат проби от марсианска почва, които се очаква да бъдат доставени на Земята в бъдеще. На борда на Perseverance се намира експериментално устройство за получаване на кислород от атмосферата на Марс, както и „космически хеликоптер", който за първи път ще извърши полет на друга планета.

Експериментът за получаването на кислород е проведен на 20 април, на 60-ия ден от мисията на Perseverance. За производството на кислород е използван специалният апарат Mars Oxygen in-situ Resource Utilization Experiment (MOXIE). По думите на учените това е „експериментално устройство с размерите на тостер".

MOXIE отделя кислородните атоми от молекулите на въглеродния диоксид, състоящи се от въглероден атом и два кислородни атома. В атмосферата на Марс се отделя остатъчен продукт от разпадането - въглероден оксид. При първия си експеримент устройството произвежда 5,5 грама кислород – достатъчно количество, за да може човек да диша  в продължение на около 10 минути.

НАСА съобщава, че производството на кислород е изключително  важно за бъдещото усвояване на Марс от човека. Газът е необходим не само за дишането на хората, но и за изстрелването на ракети от повърхността на планетата. За да се изпрати кораб с четирима астронавти от Марс, ще са необходими 7 тона гориво и 25 тона кислород за изгаряне на горивото.

Доставянето на такова количество газ от Земята до съседна планета е много сложна и скъпо струваща задача, ето защо изпращането на една по-голяма версия на MOXIE с тегло един тон на Марс е по-оптималното решение. По такъв начин кислородът ще се произвежда на място, като се използва въглеродният диоксид, нмиращ се в атмосферата на планетата.

Преди няколко дни НАСА съобщи за първото успешно изстрелване на безпилотния хеликоптер Ingenuity на Марс. Машината прекара във въздуха около 30 секунди.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: