Представиха първите в историята аудиозаписи, направени на Марс

Представиха първите в историята аудиозаписи, направени на Марс Снимка: lifeglobe.net

Приглушените звуци на марсианския вятър са първият в историята аудиозапис на Марс

Виждали сме снимки и видеоклипове на Марс, правени в продължение на десетилетия, но сега НАСА публикува първия аудиозапис, записан на Червената планета. Плейлистът Perseverance включва звуците на марсиански вятър и хрустенето на чакъл под металните колела на марсохода, съобщава интернет ресурсът lifeglobe.net.

Когато на 18 февруари Perseverance успешно се приземява на Марс, комплектът от сензори включва два микрофона. Само 18 часа след кацането той използва микрофона в инструмента си SuperCam, за да направи първия в историята аудиозапис на Марс - приглушени звуци на вятъра.

Марсоходът Perseverance също така има и втори микрофон (EDL), записващ звуците на навлизането на роувъра в атмосферата, спускането на повърхността и кацането. Този инструмент е предназначен само за записи по време на споменатите процеси, но тъй като той е все още работоспособен, учените проверяват какво друго той би могъл да фиксира.

На 7 март марсоходът използва микрофона EDL за 16-минутен запис на звуци, изминавайки 27,3 метра. На записа се чуват много драскотини, скърцане, дрънчене и удари - симфония от звуци, възникнала в резултат от движението на марсохода върху рохкава кал и по-големи камъни. Фиксирани са звуци и от някои електромагнитни смущения от други инструменти. Все пак микрофонът не е предназначен за такава употреба.

„Ако бях чул тези звуци, докато шофирам автомобила си, щях да спра и да се обадя на пътна помощ", казва Дейв Груел, водещ инженер на подсистемата на камерата и микрофона EDL. „Но ако вие отделите минута, за да помислите какво чувате и къде е записано това, всичко изглежда малко по-различно."

Може да изглежда малко изненадващо, че това са първите аудиозаписи на Марс. Всъщност Рerseverance е третата сонда с микрофони - те бяха монтирани и на Mars Polar и Phoenix Lander, но първата мисия се провали, а втората сонда просто не „пожела" да включи микрофона си.

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: