Роувър на NASA откри на Марс древни езерни отлагания

Роувър на NASA откри на Марс древни езерни отлагания

Вода на планетата отдавна е намерена

Марсоходът на NASA Perseverance направи важно откритие, което може да даде нови улики за възможността за съществуване на живот на Марс в миналото, съобщава Space.com.

С помощта на своя радарен прибор роувърът е открил доказателства за древни езерни отлагания в основата на кратера Джезеро с ширина 45 км, в който се смята, че някога се е намирало голямо езеро.

Приборът RIMFAX, изпращащ радарни вълни в дълбочина с интервал от 10 см показа, че слоевете от утаечните слоеве на дъното на кратера са се образували по време на два различни периода на отлагане, подобно на слоевете от пластове, наблюдавани на Земята. Това предполага, че кратерът някога е бил запълнен с вода в продължение на дълго време, създавайки среда, в която е можело да съществува микробен живот.

Откриването на тези древни езерни отлагания е от голямо значение, доколкото то увеличава вероятността за откриване на запазени биосигнатури в образците, събрани от Perseverance. Марсоходът събира десетки проби за евентуалното им връщане на Земята, където те могат да бъдат анализирани за наличието на признаци на минал живот.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: