Актуална информация за епидемичната обстановка на 18.04.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 18.04.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

Приетите в двете Covid отделения в районната болница на Кюстендил са намалели наполовина и в момента са 40 души, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Александър Величков.

Обяснението за намаляващия брой новозаболели, според д-р Александър Величков, e затоплянето на времето преди седмица и това, че учениците не учеха присъствено.

Данните за България:

1076 са новите случаи на коронавирус у нас. Положителни са близо 14% от направените общо 7822 теста, показват данните на Единния информационен портал.

Починали са 38 души, а като излекувани са отчетени са отчетени 1204 души. В болници остават 9204 пациенти, от които 797 - в интензивни отделения.

Общият брой на поставените дози ваксини у нас е над 637 хиляди, като новите за денонощие са 3087.

Продължава и ваксинационната кампания в страната. Зелен коридор за възрастни на и над 65 години имаше днес в Хасково - от 9 до 15 часа в две лечебни заведения в града. Той се осигурява до наличието на РНК ваксини, уточняват от Портала. Оттам напомнят и че днес в страната ни се очаква да пристигнат 38 400 дози ваксини от фармацевтичната компания „Модерна“.

По света:

От утре се премахва задължителната едноседмична карантина за граждани на европейски страни, влизащи в Гърция, и започват международни полети към летищата по островите.

Хит за туристите са малките гръцки острови, рекламирани като „места без COVID-19“, където са имунизирани всички жители. Там хотелите са резервирани до края на летния сезон.

Днес извънредно работят повечето аптеки в Гърция, за да обслужат с бързи тестове работещите, които от утре задължително отиват на работа след отрицателен тест.

Гръцките власти обсъждат отваряне на заведенията, за да не се събират голям брой младежи на обществени места. Това стана, след като бе отчетена вълна от неподчинение на младите хора в Гърция срещу карантината и мерките. По площадите и парковете вечер се събират хиляди млади хора, като полицията не може да реагира срещу тях.

Епидемиолозите предлагат да се отворят заведенията, където ще се спазват наредбите за дистанция и маски.

Поради високия брой на болни от COVID-19 в реанимация се очаква правителството да не допусне напускане на областта по местоживеене дори за Великден. В отговор гърците резервираха за празниците почивки в хотели в близост до градовете.

Словакия премахва карантината при влизане в страната за граждани, които в предходните 14 дни са посетили държави от Европейския съюз, при условие че те са ваксинирани срещу COVID-19 или са прекарали болестта.

Ще бъде изискван ваксинационен сертификат за доказване на ваксинирането. Мярката влиза в сила от 6,00 ч. на 19 април 2021 г. Тя важи още и за гражданите, които в предходните две седмици са били в Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария или Великобритания.

По информация на посолството ни в Братислава, за да не бъдат поставяни под задължителна карантина, пристигащите трябва да бъдат ваксинирани с mRNA ваксина (например „Модерна", „Пфайзер - Байонтек"), като е необходимо да са изминали повече от 14 дни от прилагането на втората доза. Те също така могат да бъдат с поставена векторна ваксина (например „Астра Зенека"), но при изминали повече от четири седмици от първата доза, информираха от МВнР.

Под карантина в Словакия няма да бъдат поставяни и пристигащите граждани, които в интервала до 180 дни след преболедуване на коронавирус са ваксинирани и са минали най-малко 14 дни от първата доза. Самоизолацията се премахва и за тези, които могат да докажат с документ, че са прекарали COVID-19 преди не повече от 180 дни.

Остава в сила обаче правилото всички пътници, които не са ваксинирани или не са прекарали коронавирус, при пристигане в Словакия да преминават 14-дневна карантина в домашна среда или в специално държавно заведение. Най-рано на осмия ден от поставянето под карантина, тя може да бъде отменена при направен PCR тест с отрицателен резултат.

От 19 април 2021 г. в Словакия влизат в сила и облекчения на вътрешните ограничителни мерки. Магазините, секторът на услугите и църквите отново отварят врати, но при условие че посетителите представят отрицателен тест за коронавирус, както и за наличието на не повече от един човек на 15 кв. м площ.

Движението сред природата извън областта на живеене също ще бъде разрешено с отрицателен тест за COVID-19. Спортът на открито е разрешен в група до шест души и при отрицателен тест.

Ще могат да бъдат посещавани зоологически и ботанически градини, както и библиотеки. Хотелите и къщите за гости ще могат отново да предлагат услугите си, но ресторантите в тях няма да работят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: