Актуална информация за епидемичната обстановка на 9 април 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 9 април 2021 г.

У нас 

„Има лек спад на заразяванията, но няма как пандемията да се овладее до края на април. Вероятно ще се наложи мерките да продължат до края на май месец." Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев. Той обясни, че сертификат за ваксинация няма как да бъде издаден, ако не е поставена втората доза на ваксината. Още няма ясна насока дали да се постави втора доза от оксфордския препарат или от друга ваксина. „Рискът е толкова малък, че във всички случаи си заслужава да завършим имунизацията и да знаем, че имаме тази максимална защита, която осигурява ваксината. Тогава ще получим и документ, на който обикновено хората държат - сертификат за ваксинация. Няма как да се издаде документ, че си ваксиниран, ако не е завършена ваксинацията. За завършена имунизация се счита тази, която е спазила схемата на производителя - в случая 2 дози“, каза той, като добави, че повишено внимание по отношение на ваксината на AstraZeneca трябва да има при жени под 30 години с наднормено тегло, тежки пушачки и приемащи контрацептиви. „Това е групата, при която може да очакваме сравнително по-високо ниво. И това по-високо ниво на риск е 2-3 случая на 1 милион", заяви Кунчев.  

Съгласно заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов за противоепидемичните мерки в страната, от 12 до 30 април предстои да отпаднат ограниченията за работа на търговските центрове, игралните зали и казина, музеи, галерии, библиотеки, кина, театри и др. Те ще работят при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Задължително ще е и носенето на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви). 

Всички ученици от 5. до 12. клас в Силистренска област тръгват присъствено на училище от 12 април. Това се отнася до учебните заведения, където паралелките са единствените във випуска, съобщиха от Регионалното управление на образованието. Според заповедта на здравния министър дистанционното обучение отпада за всички деца от 1. до 4. клас, както и за възпитаниците на предучилищните групи. Така на 12 април в Силистренска област в клас влизат около 6731 ученици, които представляват 72% от учениците в областта. 

БЧК възстановява също от 12 април курсовете по оказване на първа долекарска помощ на пострадали при ПТП, съобщиха от БЧК. Заради тяхното прекъсване хиляди шофьори останаха без книжка. Възстановяват се и курсовете за кандидати за водни спасители, и заверката на талоните им съгласно условията, описани в заповедта на министъра на здравеопазването, и при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки. 

Данните за България 

2957 са положителните тестове за коронавирус у нас, което е 18,4% от общо направените 16 083 изследвания през последното денонощие. Това показват данните от Единния информационен портал. Броят на излекуваните за денонощието е 3314, и е по-висок от този на положителните тестове. Починали с диагностициран COVID-19 са 136 души. В болница са 10 404 души, като 813 от тях се лекуват в интензивни отделения. Активните случаи на зараза са 71 227.
19 063 са поставените ваксини за денонощие, показват още данните. По този начин общият брой на имунизираните става 110 077 човека, или 1,6% от населението (6,9 млн. души). 

По света 

Днес отново в Гърция бяха регистрирани рекордни за страната стойности на разпространение на коронавируса. Епидемиологичната обстановка отново се усложнява, съобщава министърът на туризма Харис Теохарис, цтиран от БНР. Няколко района са под строга карантина, в останалите мерките са облекчени, но не премахнати. Извънредна и еднократна помощ получават гръцките туристически фирми, които притежават автобуси. Обезщетение за спиране на работа по време на пандемията за автобус се отпуска до 3600 евро. Решението е взето след протестно писмо до правителството от туроператорите. В областите Солун, Ахаиа и Козани магазините остават затворени поради високия процент новозаболели. Търговците протестират за пореден ден срещу ограниченията за пазаруване. Извънредно днес се свиква заседание на щаба по контрол по разпространението на коронавируса, за да оцени обстановката в областите. 

Хората под 55 години във Франция, на които е поставена само една доза от ваксината срещу COVID-19 на компанията AstraZeneca, ще получат друга ваксина при поставянето на втората доза, предаде Франс прес, като се позова на здравните власти. За целта ще бъдат използвани ваксините на компаниите Pfizer и Moderna. Мярката ще засегне 533 хиляди души във Франция. Френските власти взеха решение да преустановят употребата на ваксината на AstraZeneca при ваксинирането на хора под 55 години на 19 март. 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел планира да поеме контрола от федералните провинции, съобщава правителствен говорител, цитиран от Reuters. Целта е да се наложат на правителствено ниво ограничения върху регионите с голям брой нови коронавирусни инфекции. Федералното правителство планира принудителни ограничителни мерки в продължение на седем дни в региони със 100 или повече нови случая на коронавирус на 100 000 души. При 7-дневна честота на заразявания под 100 на 100 000 души федералните провинции ще запазят контрол върху мерките за забавяне на разпространението на вируса, посочват източниците на агенцията. Ограничителните мерки в Германия варират в различните региони поради децентрализираната федерална система на страната. В някои региони потребителите могат да пазаруват, стига да имат отрицателен тест за COVID-19, докато в други магазините са затворени. Междувременно броят на потвърдените случаи на коронавирус в страната се увеличи с 25 464 през последните 24 часа, което е с 3576 повече спрямо седмица по-рано, показват данни на института „Роберт Кох" от днес.  

Бразилия отново тази седмица регистрира рекорден брой жертви на COVID-19, предаде Ройтерс. За последните 24 часа починалите са 4249. Пандемията в страната излиза извън контрол, тъй като има недостиг на ваксини и лекарства. Здравната система на страната е под силен натиск, а болниците, в това число и богатите частни болници, страдат от недостиг на консумативи и жизненоважни медикаменти. Парламентът планира да създаде специална комисия следващата седмица, която да разследва политиката на правителството на президента Жаир Болсонаро, който неглижира пандемията от самото начало, коментират световните агенции.  

Унгария ще отвори средните училища на 10 май - с три седмици по-късно от първоначално планираното, заяви днес премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс. Той очаква 3,5 милиона души от 10-милионното население на страната да получат поне първа доза ваксина срещу COVID-19 до 19 април, което ще позволи разхлабването на ограничителните мерки заради коронавируса да продължи. В сряда Унгария започна постепенно отваряне на магазините и сектора на услугите, след като ваксинира една четвърт от своите жители, което беше определено като преждевременен ход от унгарската медицинска камара. Днес здравните власти съобщиха за над 7300 нови заразени и 285 починали през последното денонощие.  

Исландия, която от началото на април пускаше пътници и туристи на територията си без друга форма на контрол, освен представяне на сертификат за ваксиниране срещу COVID-19, обяви, че пристигащите вече ще трябва да се подложат на тест, предаде Франс прес. От полунощ днес тест ще се изисква за хората със сертификат за ваксиниране или сертификат за прекарана вече зараза заради доказателствата, че те могат да са носители на вируса, се казва в изявление на министерството на здравеопазването. За останалите пътници, които не покажат един от тези два сертификата, страната предвижда двойно тестване, като между двата теста има петдневна карантина. Новата мярка ще бъде в сила до 1 май. 

Дания започна да използва свой ковид паспорт като част от план за постепенно отваряне на страната до края на май. На разположение чрез защитено мобилно приложение, както и на хартиен носител, в момента той позволява да се влиза в някои малки търговски обекти - фризьорски салони, салони за красота и дори школи за шофьорски курсове, като удостоверява, че ползвателят е напълно ваксиниран, че вече е бил заразен с COVID-19 и е имал положителен тест отпреди 2 до 12 седмици, или че има отрицателен тест от последните 72 часа. За момента той не се използва за пътувания, макар че по-нататък правителството има намерение да го направи. „Коронапаспортът" ще е задължителен за достъп до терасите на заведения, чието отваряне е предвидено за 21 април, а после и за ресторантите, музеите, театрите и киносалоните, след 6 май. Почти пълното ново отваряне е предвидено за 21 май, дата, избрана, тъй като трябва да съответства на края на ваксинирането на хората над 50-годишна възраст. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: