Актуална информация за епидемичната обстановка на 17.04.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 17.04.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

От понеделник, 19 април, културните и развлекателните мероприятия ще могат да се провеждат при използване на до 50 процента от капацитета на помещенията. Това съобщават от Министерството на културата (МК), като се позовават на заповед на министъра.

От МК уточняват, че става въпрос са фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуство.

При същия капацитет ще се допуска и организирането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма. Напомня се, че трябва да се спазва физическа дистанция от 1,5 м и да се носят защитни маски за лице от участниците.

Данните за България:

2126 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 15 638 теста. Положителни са под 14% от направените проби, показват обновените данни в Единния информационен портал към полунощ.

121 са починалите, с това общият им брой вече надхвърля 15 000 души от началото на пандемията. Оздравелите за последното денонощие са 3642.

Най-много са новите случаи в София-град - 522. Следват Пловдив (194), Варна (166) и Стара Загора (157).

В болници остават 9195 пациенти, 801 от тях в интензивни отделения.

Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители с доказан COVID-19 са общо 12 828. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 37.

13 755 са поставените ваксини, общият им брой е над 634 000. Общо ваксинирани лица с втора доза - 126 884.

По света:

Броят на заразените с коронавирус в света продължава да расте бързо, поредица от масови стрелби и инциденти с огнестрелно оръжие в Съединените щати, Русия и Америка си размениха санкции, напрежението отново ескалира между Москва и Киев.

Световната здравна организация предупреди, че броят на заразените с новия коронавирус достига опасно високи нива. Пандемията е в критична фаза, а краят още е далеч, подчерта генералният директор Тедрос Гебрейесус.

Във вторник (13 април) федералните здравни агенции в Съединените щати препоръчаха да бъде спряна временно употребата на ваксината на „Джонсън и Джонсън“, след като при шест жени на възраст между 18 и 48 години е наблюдавана необичайна тромбоза след имунизиране. Решението дойде точно когато в Европейския съюз започна разпределението на първите доставки от препарата. Затова и властите в Швеция решиха да не започват имунизиране, докато Европейската агенция по лекарствата се произнесе относно безопасността ѝ.

В опит да компенсира забавянето Европейският съюз ускорява доставките на ваксини от „Бионтех“ и „Пфайзер“. Петдесет милиона дози ще бъдат получени до юни, вместо в края на годината, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

От понеделник - 19 април, Гърция премахва задължителната досега седемдневна карантина за пристигащи пътници от Европа. Възстановяват се международните полети и към летищата на островите.

От началото на следващата седмица Гърция премахва задължителната карантина за граждани на Европейския съюз.

Влизане в Гърция се допуска със сертификат за имунизация или отрицателен PCR тест.

Избирателно на граничните пунктове се извършва бърз тест за коронавирус на влизащите в страната, допълват информацията здравните власти.

Също от понеделник за международни полети се отварят и летищата по островите.

Официално началото на туристическия сезон е 14 май, но властите в Гърция преминават към премахване на някои ограничения, предимно за туристи, които искат да посетят страната за Великден.

Министърът на туризма Харис Теохарис съобщи, че гръцките гранични власти признават сертификати за имунизиране и с ваксини, които не се прилагат в Европа.

Засега правителството не съобщава дали се обсъжда отваряне на всички гранични пунктове с България, като единственият сухопътен вход остава „Кулата-Промахон“.

Словакия премахва карантината при влизане в страната за граждани, които в предходните 14 дни са посетили държави от Европейския съюз, при условие че те са ваксинирани срещу COVID-19 или са прекарали болестта. Ще бъде изискван ваксинационен сертификат за доказване на ваксинирането. Мярката влиза в сила от 6,00 ч. на 19 април 2021 г. 

По информация на посолството ни в Братислава, за да не бъдат поставяни под задължителна карантина, пристигащите трябва да бъдат ваксинирани с mRNA ваксина (например Moderna, Pfizer/BioNTech), като е необходимо да са изминали повече от 14 дни от прилагането на втората доза. Те също така могат да бъдат с поставена векторна ваксина (например AstraZeneca), но при изминали повече от четири седмици от първата доза.

Под карантина в Словакия няма да бъдат поставяни и пристигащите граждани, които в интервала до 180 дни след преболедуване на коронавирус са ваксинирани и са минали най-малко 14 дни от първата доза. Самоизолацията се премахва и за тези, които могат да докажат с документ, че са прекарали COVID-19 преди не повече от 180 дни.

МВнР напомня, че остава в сила правилото всички пътници, които не са ваксинирани или не са прекарали коронавирус, при пристигане в Словакия да преминават 14-дневна карантина в домашна среда или в специално държавно заведение. Най-рано на осмия ден от поставянето под карантина, тя може да бъде отменена при направен PCR тест с отрицателен резултат.

Испания продължи днес до началото на май изискването за карантиниране на всички пристигащи в страната от 12 държави - Бразилия, Перу, Колумбия и девет африкански - поради опасения, свързани с различните варианти на коронавируса.

Пътниците, идващи от Бразилия, Южна Африка, Ботсвана, Коморските острови, Гана, Кения, Мозамбик, Танзания, Замбия, Зимбабве, Перу и Колумбия „със или без прекачвания са длъжни да спазват десетдневна карантина след пристигането си или през цялото време на престоя си в Испания, ако е по-кратък от този период", информира днес държавното официално издание.

Изолацията може да бъде намалена на 7 дни, ако бъде представен отрицателен PCR тест. По време на карантината хората „са длъжни да останат в жилището или мястото на престоя си". Разрешено е да излизат само за да купят храна, лекарства и стоки от първа необходимост, да отидат на лекар или „при форсмажорни обстоятелства".

Мярката ще остане в сила най-малко до 3 май.

Испания е сред най-силно пострадалите от пандемията страни в Европа с над 3,4 милиона заразени досега и около 77 000 починали. Наред с други държави тя вече от седмици не приема пътници, пристигащи от Южна Африка и Бразилия, с изключение на испанци и чужденци, постоянно пребиваващи в Испания или Андора.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: