Актуална информация за епидемичната обстановка на 10.04.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 10.04.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

При слаб интерес от страна на гражданите работят днес двата зелени коридора за ваксинация в Регионалната здравна инспекция и в Областната болница във Велико Търново. В областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ „зеленият коридор“ ще работи и утре. 

Поставя се само векторната ваксина, чакат само британски граждани. Джипитата разполагат и с трите вида ваксини, имунизацията върви нормално. От РЗИ ни увериха, че всеки вторник ще има доставка на ваксини за личните лекари. В областта са поставени близо 15 500 дози ваксини.

Данните за България:

2803 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Положителни са 16,5% от направените 16 965 теста.

Най-много са новозаразените в столицата, следват областите Варна, Пловдив, Стара Загора и Бургас.

Починали са 138 души. Хоспитализирани са 10 271 пациенти. От тях 812 са в интензивни отделения. По данни на Единния информационен портал излекувани за последните 24 часа са 2890 души.

Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус, са общо 12 505. Нови 54 случая са регистрирани през последното денонощие.

През изминалото денонощие са поставени 14 874 дози ваксини. Така общият брой на ваксинираните става 567 396. С втора доза са 112 685 души.

По света:

Продължава кампанията по масово тестване на населението в Гърция и ваксинирането с „АстраЗенека“ на хора на възраст над 30 години. На ред са учениците от гимназиите и учителите, които от понеделник се връщат в класните стаи. Условие за присъствие на учениците е писмено уверение от родителите, че детето е тествано и резултатът е отрицателен. Всеки понеделник и четвъртък учениците ще се тестват задължително, разпореди министърът на образованието. Тестовете са безплатни и се получават от аптеките.

Отварят и търговските обекти, но при спазване на строги условия за пазаруване. Засега само град Козани остана с пълна забрана за отваряне на търговските магазини. Само в събота и неделя гърците могат да напускат областта по местоживеене.

От понеделник в областите Солун и Ахаиа отварят магазините, след протести на търговците, но клиентите ще поръчват стоката по интернет и ще я получават на входа на магазина. В районите с добра епидемиологична картина се допускат определен брой клиенти в търговските обекти, съобразно големината на магазина. Властите разрешиха от днес и само за уикенда напускане на общината, но не на областта. Вечерният час се запазва.

Министерството на здравеопазването на Испания обяви, че за последното денонощие броят на новозаразените с COVID-19 е 10 875 души, а починалите са 149. Преди Великденските празници, когато страната излизаше от третата вълна на коронавируса, те бяха спаднали до около 4000 на ден. Изводът на здравните власти е, че е налице тенденция на плавно повишаване на броя на заразените и затова от днес се въведоха нови ограничения в опит да се спре четвърта вълна.

182 случая на 100 000 жители е средната за страната заболеваемост, но в пет от автономните региони – Навара (394,5), Мадрид (324,3), Страната на баските (295,3), Сеута (465) и Мелия (494) е над 250, което ги поставя в зоната на изключителния риск. Единствено Валенсия и областта според критериите на СЗО са овладели пандемията с 34 случая на 100 000 жители.

На базата на тези данни повечето региони въведоха повторно затваряне на периметъра, без право да се напуска областта, а в Каталуния дори забраниха придвижването между отделните общини.

От днес отпаднаха задължителните ограничения на централното правителство, които бяха въведени за Страстната седмица, и по силата на закона регионалните могат сами да взимат решения. Мадрид, който от самото начало беше против насила наложените мерки от страна на централното правителство, веднага обяви, че отваря региона, но ще запази действащите мерки и вечерния час.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: