Актуална информация за епидемичната обстановка на 08.04.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 08.04.2021 г. Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня

У нас:

От НОЩ отчетоха крехки тенденции на спадане на заболеваемостта от коронавирус.

„Втора седмица първо беше задържане, а тази седмица и лек спад на случаите. Разбира се, това не трябва да ни успокоява, защото все още хоспитализациите и хората, настанени в интензивни отделения, поддържат високи стойности“, коментира доц. Ангел Кунчев. „Но като положителност на тестовете и като заболеваемост и смъртност, данните за тази втора вълна, трета всъщност, са по-ниски отколкото през втората вълна през ноември“, добави той.

Правителството осигури заплащането на допълнителни възнаграждения от 1000 лв. за медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с пациенти с COVID-19.

В акушеро-гинекологичната клиника на болница „Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора са разкрити два сектора – един за родилки, позитивни на коронавирус, и един за родилки с усложнения от коронавирус. Причината е в значителното увеличение на броя на позитивните родилки и тези с усложнения през последните две седмици.

От днес започва ваксинацията срещу COVID-19 на бездомните и скитащи лица в област Русе. С ваксината на „Астра Зенека“ в рамките на деня ще бъдат имунизирани 10 души, като графикът е направен така, че това да се случва през интервал от поне 15 минути, за да се избегнат струпванията на много хора на едно място. 

Данните за България:

3556 са положителните проби за COVID-19 за последното денонощие при направени 17 713 теста, съобщи Единният информационен център. 
71 720 са активните случаи в момента, от тях 10 429 се лекуват в болнични условия, а 777 пациенти са в интензивни отделения.
Излекувани са 2477 души за последното денонощие.

За последните 24 часа са починали 116 души с усложнения от COVID-19.

Ваксинирани са 13 819 души за денонощието, общо ваксинираните у нас са 533 453 от началото на кампанията на 27 декември 2020 г. 

По света:

Малта започва от този месец постепенно отменяне на ограниченията срещу коронавируса. В страната ваксинацията върви с най-бързи темпове в целия Европейски съюз. От 12 април се отварят училищата, а от 26 април евентуално и ресторантите и магазините за стоки, които не са от първа необходимост. 

Южна Корея регистрира 700 нови случая на заразяване с коронавирус през последното денонощие, като това е най-големият брой заразени за 24 часа от началото на януари. За сравнение досега средният брой заразени се движеше около 477 нови случая на ден.
Има опасения, че страната е застрашена от четвърта вълна на ковид. Вероятно ще се наложи въвеждането на нови правила за спазване на социална дистанция.

Канадската провинция Онтарио влиза от днес в четириседмична карантина. Жителите на провинцията могат да напускат домовете си само по уважителни причини. Всички несъществени магазини затварят.

Испания променя ваксинационната си стратегия, като ваксината срещу ковид на компанията „Астра Зенека" ще бъде поставяна вече само на хора над 60 години. Решението бе взето, след като европейските и британските здравни власти установиха, че има потенциална връзка между тази ваксина и образуването на тромби.

В Германия Постоянният комитет за ваксинация (STIKO) одобри днес временната поръчка на Бавария за закупуване на руската ваксина „Спутник V", която властите на федералния регион договориха предишния ден. Според условията на сделката германската провинция ще си набави 2,5 милиона дози от руската ваксина, след като тя получи зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Турция регистрира над 54 хиляди нови случаи за последните 24 часа. Това е най-големият брой на дневна база от началото на пандемията. Общият брой на жертвите на вируса в страната надхвърли 32 хиляди. Властите отново въвеждат вечерен час през уикендите. Очаква се пълно затваряне в края на седмицата през свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който започва в средата на април.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: