Актуална информация за епидемичната обстановка на 07.04.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 07.04.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

Правителството отпусна 46,4 милиона лева за купуването на допълнителни количества от ваксината срещу COVID-19, произведена от „Пфайзер/Бионтех“. Със средствата ще бъдат осигурени 1 533 037 дози, уточнява правителствената пресслужба.

Кабинетът взе решение още за осигуряването на условия за продължаване на заплащането както на допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с пациенти с COVID-19, така и за поставяне на ваксини срещу COVID-19, при допускане на удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка след 30 април т.г.

Очаква се до дни болниците в страната да получат допълнително защитни облекла – гащеризони, маски висок клас и други лични предпазни средства, съобщиха от здравното министерство. За работещите в Спешна помощ  ще бъдат доставени пулсоксиметри. 

Още в ранните часове на първия ден на „зелените коридори" опашка от желаещи за ваксинация се изви пред РЗИ - Бургас. И личните лекари разполагат с ваксина. Тези, които са над 65 години с придружаващи заболявания, могат да се имунизират срещу COVID-19 с иРНК ваксина.

Заради високия брой заболели ситуацията в ямболските лечебни заведения остава сложна. Личните лекари в областта вече са получили първите флакони с ваксините на „Пфайзер". Нови доставки се очакват в началото на следващата седмица. В Центъра за спешна медицинска помощ се получават средно между 60 и 70 сигнала на денонощие, което е над 40% повече в сравнение с нормална ситуация.

119 са настанените в лечебни заведения - 114 за неусложнени случаи, 5 са в Covid реанимация. Продължава поставянето на ваксина на записалите се в електронния регистър, като за тази седмица те са 318 души. Общите доставени количества ваксини в РЗИ Ямбол са 1117 дози „Пфайзер", 1500 „АстраЗенека", 250 дози „Модерна". Основно тези количества са разпределени за личните лекари.

По данни на РЗИ - Пловдив, заболеваемостта в Пловдив и областта е 586,1 на 100 хиляди души. Към момента в болници с COVID-19 вече са 1050 души - повече от лекуваните при резкия скок на заболеваемостта през ноември. Свободните легла са 289, от които 18 интензивни. Увеличават се повикванията към Спешна помощ, както и приетите в болници. Лекарите отчитат спад на възрастовата граница на заразените. 

Ваксинацията в областта продължава и вече са имунизирани над 30 хиляди жители. 334 са новоинфектираните за изминалото денонощие, а оздравелите - 87.  Под карантина са 55 502 жители на областта, на домашно лечение – 5922. За последните 24 часа са починали 10 души на възраст от 42 до 84 години, всички с придружаващи заболявания.

Здравната инспекция в Кюстендил е осигурила зелени коридори за имунизации на всички желаещи, но само с ваксина „АстраЗенека“ в три ваксинационни кабинета - по един в Кюстендил, в Дупница и в Бобов дол. От днес се очаква, макар и в ограничени количества, и от ваксината на „Пфайзер“ за желаещи над 65 години.

Зелените коридори в трите града са отворени и работят от 1 април, желаещите да се ваксинират обаче не са много, повечето искат да се ваксинират с „Пфайзер“ или с „Модерна“.

Сериозен отлив на желаещи да се ваксинират с „АстраЗенека“ регистрират от Регионалната здравна инспекция в Благоевград. Всички лечебни заведения в областта са препълнени, като в готовност да бъде активиран е и резервът от болнични легла. Засега няма рязък скок на заразените с коронавирус. Около 15 процента от хората с положителни проби стигат до болница. От РЗИ регистрират сериозен отлив на желаещи за ваксината на „АстраЗенека“.

Данните за България:

4004 са случаите на коронавирус у нас за изминалото денонощие при направени 17 576 теста.

Броят на положителните тестове е близо 23%, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ.

В болници са 10 355 души, от тях 755 в интензивни отделения - с 21 повече от вчера. Починали са 132-ама души, а като излекувани са отчетени 2759 души.

Най-много са новите случаи в София-град – 914. следват Варна (369), Пловдив (334) и Бургас (330).

Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при 12 287 медицински служители. 84 са новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие.

Поставените дози ваксина у нас са 519 635, за последното денонощие – 9586. Общо ваксинирани лица с втора доза – 104 845.

По света:

Над 133 милиона и 34 хиляди са регистрираните случаи на COVID-19 в световен мащаб. Смъртните случаи, причинени от коронавирус, вече са над 3 милиона, съобщава агенция Ройтерс. За една година са били достигнати 2 милиона смъртни случаи, но следващият милион починали са били регистрирани само за период от около 3 месеца. Причините за бързото разпространение на коронавируса и големия брой починали са свързани с новите и силно заразни щамове, смятат здравните власти. Отчита се също и обществената умора от ограниченията, налагани заради COVID-19.

В Гърция от днес се предлага по един безплатен тест на седмица за всеки. Обмислят отваряне за присъствено обучение на училищата от понеделник срещу отрицателен тест. От днес от аптеките всеки гръцки гражданин, както и чужденците със здравна осигуровка, получава безплатно тест за самостоятелна проверка за COVID-19. При положителна проба се препоръчва връзка с личния лекар.

С предимство за получаване на теста са възрaстните хора, учениците от гимназиите и учителите. Очаква се от понеделник отново да отворят училищата, но децата ще посещават занятията срещу отрицателен тест, потвърден от родителите. С успех според здравните власти в Гърция продължава ваксинирането, като само за ден вчера са имунизирани 60 000 души.

Бразилия регистрира над 4000 свързани с COVID-19 смъртни случаи в рамките на 24 часа за първи път от началото на пандемията на фона на по-зара́зен вариант на коронавируса, предаде Би Би Си. Болниците са препълнени, а хора умират в някои градове, докато чакат за лечение. Общият брой на смъртните случаи в Бразилия е близо 337 000, на второ място след САЩ.

Но президентът Жаир Болсонаро продължава да се противопоставяне на всякакви ограничителни мерки, които може да намалят разпространението на заразата. Той смята, че щетите за икономиката ще са по-големи, отколкото последствията от самия вирус, и се опитва да отмени ограничения, наложени от местните власти.

Руската ваксина „ЕпиВакКорона" (Epivaccorona) е ефективна срещу британската и южноафриканската мутация на коронавируса, каза днес ръководителят на руския Държавен изследователски център по вирусология и биотехнологии „Вектор" Александър Семьонов. Той заяви, че антитела срещу коронавирус се образуват в 94% от случаите след ваксинация и добави, че ваксината дава имунитет на вируса за поне една година.

Семьонов каза още, че „Вектор" е получил множество заявления за доставка на „ЕпиВакКорона" в чужбина, но че руските граждани са приоритет за изследователския център. Той обаче добави, че изследователският център ще обмисли предоставянето на ваксината на други държави в бъдеще предвид големия брой заявления от чужбина.

Трета Covid ваксина се пуска в употреба от днес в Обединеното кралство. Първите дози от „Модерна“ са пристигнали вчера в Уелс. Ваксината на „Модерна“ бе одобрена от британския регулатор за лекарствата през януари. Великобритания поръча 17 милиона дози. Първите от тях пристигнаха в Уелс и днес започва ваксинирането в южния уелски град Кармартен.

Все още не ясно кога ще започне ваксинирането с „Модерна“ в останалите части на кралството. Междувременно първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че също е получила известно количество „Модерна“.

Във Великобритания досега се използваха две ваксини – на „Пфайзер/Бионтех“ и на „АстраЗенека“- министърът на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че е много доволен от факта, че започва използването и на трета ваксина. Близо 32 милиона британци вече са инжектирани с първа доза, 5,4 милиона и с втора доза.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: