УниКредит Булбанк с бизнес заеми до 2 млн. лв. на засегнати от COVID

УниКредит Булбанк с бизнес заеми до 2 млн. лв. на засегнати от COVID Снимка: UCB

Банката удължава и подобрява условията по гаранционната програма на ББР за преодоляване на икономическите последици от пандемията

УниКредит Булбанк подписа споразумение за удължаване на програмата с Българска банка за развитие (ББР) за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малки, средни и големи предприятия, пострадали от пандемията от СOVID-19.

Банката ще отпуска заеми до 1 млн. лева за микро-, малки и средни предприятия (персонал до 249 души, активи до 84 млн. лв., годишен оборот до 97,5 млн. лв.) и до 2 млн. лева за големи предприятия (търговски дружества по смисъла на ТЗ). 

Заемите са с удължен период – до 6 години, но не по-късно от 30.06.2027 г. Кредитите се отпускат при облекчени изисквания за обезпечение – покритие на не повече от 50% от размера на търсеното финансиране. Допустими са гратисни периоди както за лихва, така и за главница.

Кандидатите трябва да отговарят на поне едно от следните изисквания: 

  • да имат спад на оборота заради пандемията от COVID-19,
  • да имат неполучени вземания от клиенти или неразплатени суми към доставчици,
  • да имат отменени договори за износ или прекратени доставки от внос,
  • да са затворили производствените си съоръжения или офиси,
  • да са намалили броя на своите служители.

Инструментът е приложим за компании от различни сектори в икономиката, като данните на ББР показват, че най-засегнатите от пандемията сектори са транспорт, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, търговия на едро.

Програмата е насочена към компании, изпитали затруднения през 2020 г. като пряк негативен ефект от пандемията COVID-19, които са обслужвали редовно кредитите си, без да са изпадали в просрочие над 90 дни през 2019 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: