Актуална информация за епидемичната обстановка на 03.04.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 03.04.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

Четвъртата фаза от ваксинационния план, в която са включени възрастните хора и хората с хронични заболявания, ще може да започне през следващата седмица. Това заяви директорът на болница „Пирогов" Асен Балтов.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов днес потвърди, че в следващите три месеца България ще разполага с над 3,200 млн. RNK ваксини. Според Кирилов така до средата на годината ще бъде достигната 50% ваксинация на населението.

Данните за България:

Новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа са 4013. Положителни са 19,4% от направените 20 647 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ.

Най-много са новите случаи в София - 1018, следват областите: Варна - с 345, и Пловдив - с 322 новоинфектирани.

В болница се лекуват 10 382 души; 753 са в интензивни отделения. Като излекувани за 24 часа са отчетени 3996 души, починали са 125.

През последното денонощие са ваксинирани 12 083 души. С тях общият брой на поставените ваксини вече е 498 085.

По света:

Национален локдаун влиза в сила от днес във Франция. Мерките бяха обявени в телевизионно обръщение в сряда вечерта от президента Еманюел Макрон, а парламентарното мнозинство ги одобри, като опит за възпиране на третата Covid вълна.

Новите ограничения включват забрана на консумацията на алкохол на всякакви обществени места и възможно затваряне на кейове и крайбрежни улици, където често стават непозволени събирания.

Карантината, въведена в 19 департамента, ще важи за  цялата континентална територия на Франция с вечерен час от 19,00 ч. и излизане до 10 км и затваряне на търговски обекти, които не са от първа необходимост. След Великден училищата ще останат затворени: четири седмици за началния и три седмици за средния и горния курс. Обучението ще бъде от дистанция. 

Макрон обяви графика на масовата ваксинация, който ще става по възрастови групи от април до юни, с обещанието до края на лятото всеки пълнолетен французин да може да се ваксинира. 

От днес Италия налага тридневна национална карантина. Тя важи за уикенда на католическия Великден, който е утре. Изправена пред третата вълна на коронавируса, по-голямата част от страната вече беше затворена. Училищата не обучават, не работят барове и ресторанти. Освен най-богатата в икономическо отношение област Ломбардия, в червената зона попадат и Емилия Романия, Пулия и Лацио. Към тях за великденския уикенд се присъединяват всички останали 16 области. Разпространението на заразата в Италия до голяма степен се дължи на британския вариант на коронавируса. Страната премина прага от 100 000 починали.

Временно в Германия хората под 60 години, които са били ваксинирани срещу COVID-19 с „АстраЗенека“, ще получат втора доза от РНК ваксина, съобщи Дойче Веле. Това ще стане, след като постоянната комисия по ваксинациите към института „Роберт Кох“ преработи своите указания. В Германия в момента са допуснати две РНК-ваксини - на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“ и на „Модерна“.

Вчера Нидерландия обяви спиране на ваксинацията с препарата на „АстраЗенека“ на хора под 60 години, след като жена почина малко след имунизация.

Започва разпространението на тестове за COVID-19 за домашна употреба в аптеките в Гърция. Те ще бъдат безплатни, но и задължителни за определени категории граждани като ученици и учители. Страната ще осигури 10 милиона такива теста, като първата пратка пристига днес, а другите две - през следващите две седмици.

В първата фаза приоритет ще имат по-големите ученици в гимназията, т.е. тези на възраст от 16 до 18 години, както и техните учители. От учениците и преподавателите ще се изисква да правят тестове вкъщи всяка седмица, 24 до 48 часа преди началото на часовете. Домашните тестове по никакъв начин не могат да заместят епидемиологичното наблюдение, но са допълнително средство за индивидуална самодиагностика и самозащита, за ранна диагностика и изолиране на асимптоматични случаи. За всеки гражданин ще се осигурява по един тест на седмицa.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: