Актуална информация за епидемичната обстановка на 31.03.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 31.03.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

От днес е открит „зелен коридор” за желаещите да се ваксинират в кабинета на РЗИ Благоевград на партерния етаж. Ваксината, с която ще се извърши имунизацията, е AstraZeneca, посочват от РЗИ.

Пазарджик е с нов черен рекорд. 145 са новозаразените с коронавирус. През последното денонощие през Спешното отделение са преминали 46 пациенти. 11 от случаите с доказана Covid инфекция са приети в пазарджишката многопрофилна болница. На този фон се отчита слаб интерес към новооткритите зелени коридори за ваксиниране.

Сложна остава ситуацията в областната болница в Ямбол. В лечебното заведение продължават да постъпват пациенти в тежко състояние след самолечение. Само две са свободните места в интензивното отделение, в Covid секторите са настанени 68 болни. В болницата няма възможност да бъде разкрито отделение за деца с COVID-19, тъй като сградата, в която е детското отделение, е само с един вход, В момента в 6 отделения на болницата се лекуват пациенти с COVID-19, подготвя се и резервен вариант. Две медицински сестри и шестима помощник-фармацевти са положителни за COVID-19 и в момента са на лечение  в болницата.

В Сливен възобновяват имунизациите в зелените коридори от днес до 2 април, съобщават от Областния кризисен щаб. Имунизациите ще се извършват само с векторна ваксина. Хората, записали се за имунизация при общопрактикуващ лекар, който не е техният личен лекар, ще се пренасочват към кабинетите в РЗИ - Сливен, или Военна болница. От 31 март до 2 април зелен коридор ще работи в МБАЛ „Хаджи Димитър“ за времето от 17,00 до 18,00 часа, а на първи април в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ от 12,30 до 16,00 часа. В тези кабинети ще се приемат хора и без предварително записан час.

Регионалната здравна инспекция в Смолян отваря зелен коридор за ваксиниране от 15 до 17 ч. с ваксината на „АстраЗенека“. Желаещите, без значение в коя фаза на Националния ваксинационен план попадат, могат да се възползват, като единственото условие е да нямат симптоми на инфекция и контакт с позитивни на COVID-19.

От днес до петък в Пазарджик се възобновяват зелените коридори за ваксиниране, съобщават от регионалната здравна инспекция. Свободен достъп за желаещите да се имунизират ще има в три здравни заведения в града. 

Зелени коридори отворят и две болници, съответно във Велинград и в Панагюрище. В многопрофилната болница в Пазарджик зеленият коридор ще работи от 14 до 19 часа.  В болницата „Хигия“ ваксинирането ще се извършва от 10 до 13 часа. По същото време ще бъде отворен и зелен коридор в болница „Здраве“. В Панагюрище ваксинирането ще се извършва от 9 до 14 часа в болница „Уни  хоспитал“. Жителите на Велинград ще могат да се ваксинират от 8 до 10 часа в общинската многопрофилна болница. Ваксинирането от сряда до петък ще се извършва с „АстраЗенека“. Възможност за имунизация се предоставя и на гражданите, които са записани в електронния регистър. В случай че предпочитат друг вид ваксина, може да преподновят регистрацията си за получаване на следваща дата и час.

В Бургас отпада задължителното носене на предпазни маски на открито, пенсионерските клубове остават затворени. Общинският кризисен щаб за борба с COVID-19 реши от 1 април да отпадне задължителното носене на маски на открито. Заради все още усложнената епидемична обстановка в Бургас има някои изключения от заповедта на министъра на здравеопазването за разхлабване на мерките. Пенсионерските клубове остават затворени за посещение, а в дневните социални центрове за хора с увреждания ще се допускат само индивидуални занимания без групови терапии.

От 5 април всички детски градини на територията на община Бургас ще бъдат отворени, но Общинският щаб призовава тези родители, които имат възможност да осигурят грижи за децата си в домашни условия, да го направят, за да се ограничат контактите и струпванията на хора.

Данните за България:

5176 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Това е рекорден брой нови случаи за едно денонощие от началото на пандемията. 

Положителни са 25,3% от направените 20 455 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал. 

Най-много са новите случаи в София - 1321, следват областите: Варна - с 463, и Пловдив - с 425 новоинфектирани. 

В болница се лекуват 9811 души, 748 са в интензивни отделения. Като излекувани за 24 часа са отчетени 3219 души, починали са 155. 

Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 11 859. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 78.

През последното денонощие са ваксинирани 13 183 души. С тях общият брой на поставените ваксини вече е 458 731.

Общо ваксинирани лица с втора доза - 93 081. Общо ваксинирани с поне една доза - 365 650.

По света:

Полша днес съобщи за най-високия си еднодневен брой свързани с COVID-19 смъртни случаи от началото на годината сред растяща тревога, че здравната ѝ система се пропуква под напора на третата вълна от пандемията, предаде „Ройтерс“. Днес в Полша са регистрирани 653 починали и 32 874 новозаразени. В 38-милионна Полша са регистрирани общо 2 321 717 заразени с новия коронавирус и 53 045 починали.

Унгария вчера е регистрирала 302 починали от новия коронавирус, което е най-високият еднодневен брой от началото на пандемията, както и 6700 новозаразени, съобщи днес правителството ѝ. В 10-милионна Унгария няколко дни поред е регистрирана най-високата смъртност на глава от населението в света, според данни на университета „Джонс Хопкинс“. Към вчерашна дата в страната има над 12 000 пациенти с COVID-19 в болници, в това число 1492 на респиратори.

Украйна регистрира рекорден брой починали от коронавируса за денонощие - 407 души. От понеделник в столицата Киев, която е с най-голям брой заразени, влиза в сила строг локдаун, съобщи кметът Виталий Кличко. Ще бъдат затворени всички училища и детски градини и ще бъде ограничен общественият транспорт. 

В чешката столица Прага специални биосензори ще изследват въздуха в метрото, трамваите и автобусите за наличие на COVID-19. Проби ще се вземат и от седалки, облегалки, ръкохватки, стълби на ескалатори и скамейки в метрото. Вчера в Чехия са регистрирани 8568 новозаразени с COVID-19, което е с 2400 по-малко в сравнение със същия ден миналата седмица. Общият брой на заразените е 1 532 332, а на смъртните случаи - 26 421.

Правителството на Кипър взе решение днес за по-нататъшно разхлабване на коронавирусните ограничения. Новите мерки ще са в сила от 1 до 30 април, а в седмицата преди Великден кабинетът ще обсъди възможни промени в тях за празничните дни.

За над 23 000 ученици от гимназиите в петък, 2 април, бие първият училищен звънец за тази година. След повече от 3 месеца онлайн обучение те се връщат в класните стаи и са последните ученици в страната, които възобновяват присъственото си обучение.Всички учители, училищен персонал и ученици от гимназиите трябва да представят отрицателен бърз тест, а след това задължително ще се тестват всяка седмица, каквото изискване вече действа за лицеите и техническите училища.

До 7 души (вместо сегашните четирима) могат да присъстват на занятия в частни образователни центрове, обяви още правителството. Разрешава се и по-голям брой занимаващи се във фитнес зали и басейни. Леко се облекчава движението на гражданите. В събота и неделя те ще могат да изпращат по 3 смс-а за разрешение за излизане от вкъщи, а в делничните дни се запазват сегашните 2 смс-а.

Португалия въвежда задължителна 14-дневна карантина за гражданите, пристигащи с полети от България от 1 април до 15 април включително, съобщи българското външно министерство. Те следва да се изолират в дома си или в друго място за настаняване, определено от санитарните власти на страната. Сънародниците ни са задължени и да представят отрицателен PCR тест, извършен до 72 часа преди качването на самолета.

Изключение от задължителната карантина се прилага само при наложителни пътувания и престой на територията на Португалия не по-дълъг от 48 часа, доказан с билета за обратно връщане. Както и досега, освободени от изискването за представяне на отрицателен тест за COVID-19 са децата до 2-годишна възраст, се посочва в съобщението на МВнР.

Германия спря имунизацията срещу COVID-19 с препарата на „АстраЗенека“ на хора под 60 години. Това стана след препоръка на постоянната комисия за оценка на ваксините, която взе това решение вчера въз основа на данни за появили се редки, но много сериозни тромбоемболични странични ефекти. Досега Германия е ваксинирала над 2 милиона души с „АстраЗенека“. Доверието в препарата спада.

От днес в Испания влиза в сила нов закон, който задължава всички лица над 6-годишна възраст да носят маски на открити и закрити публични места. Досега при разстояние от метър и половина дистанция носенето на маска не беше задължително на открито, въпреки че автономните провинции сами затегнаха мерките и го наложиха.

Законът, известен като „нова нормалност”, налага задължителното носене на маски дори по време на слънчеви бани на плажа или на басейна. Изключения ще се правят само за хора с доказани дихателни проблеми или инвалиди, които не могат сами да си поставят и махат маската. Маска няма да се изисква и при индивидуални спортни упражнения. Ако обаче тичате или карате колело с приятели и сте без маска, рискувате да бъдете глобени със сериозна сума. На палубата на кораб или на лодка неносенето на маска също е наказуемо деяние. Задължително е носенето на маски във всички видове транспорт, дори в личния ви автомобил, ако в него има лице, което не е от вашето семейство.

Новата мярка ще остане в сила, докато централното правителство на Педро Санчес обяви края на здравната криза. Регионалните правителства са в правото си да затегнат още повече ограниченията, ако сметнат, че е необходимо.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: