Актуална информация за епидемичната обстановка на 2 април 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 2 април 2021 г.

В три големи столични болници ще има „зелени коридори" за ваксинация през почивните дни

У нас 

19 страни-членки на ЕС се съгласиха да помогнат чрез механизъм за солидарност на България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия. Премиерът Бойко Борисов коментира, че количества се насочват към страните със затруднения заради неспазването на договорените с Евросъюза от страна на компанията „АстраЗенека“. Общо над 230 хиляди дози различни ваксини срещу коронавирус се очаква да пристигнат у нас тази седмица. 

До 4 април включително ще бъде отворен зеленият коридор за ваксинация във ВМА с препарата на „АстраЗенека“. Всички желаещи граждани без записани часове в Националната здравно-информационна система могат да се имунизират във ваксинационния център на ВМА от 8 до 18 ч. в работни дни и от 9 до 17 ч. в почивните. В предстоящите два почивни дни и във ваксинационния пункт на столичната болница „Св. Иван Рилски“ ще се извършват ваксинации срещу COVID-19, съобщиха от лечебното заведение. Ваксинирането ще бъде от 8,00 до 19,30 ч. с ваксината на производителя „АстраЗенека“. В Александровска болница също утре, 3 април, се организира „зелен коридор“ за ваксиниране от 9,00 ч. до 17,00 часа. 

Ваксинацията може да стане изискване за започване на работа в определени сфери, каза в интервю по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той каза още, че е изпратил писмо до социалния министър с молба да бъде обяснено на хората, работещи в социални домове, важността да се ваксинират срещу COVID-19. Според проучванията последните случаи с коронавирус в домовете за възрастни хора са внесени от персонал, който е отказал да бъде имунизиран. Ако до края на юни бъдат ваксинирани 50% от населението, каквото е целта на ЕС, реално тежка епидемия не може да има, а ако бъде достигнат 70%, епидемичното развитие е невъзможно, каза още главният държавен здравен инспектор.  

Детските ясли и градини остават затворени и след 4 април, до нормализиране на нивото на заболеваемост в Силистра, съобщават от Общината. Мярката е продиктувана от високия процент на боледуващи от COVID-19. Сериозен е броят на карантинирани сред работещите в детските заведения - педагогически и непедагогически персонал. От началото на месец март 97 деца са били поставени под карантина заради заболяване или заради контакт със заразени служители в детските ясли и градини, съобщиха от РЗИ. 

Данните за България 

Новите случаи на коронавирус у нас са 3694 при направени 18 502 теста през последното денонощие. Положителни са малко под 20 процента от направените проби. Това показват данните в Единния информационен портал. Активните случаи са 70 919. 10 152 са пациентите, настанени в болница, 747 от тях в интензивни отделения. Като оздравели са отчетени 2534 души. Общо излекуваните са 262 095 души. Загубилите битката с болестта през последното денонощие са 116.  Коронавирусна инфекция е потвърдена при 12 026 лица - медицински служители, като 70 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 
Поставените ваксини са 13 559 за денонощие, а общият им брой вече надхвърля 486 000. Общо ваксинирани лица с втора доза са 97 407. 

По света 

Съгласно решение на хърватските компетентни органи, считано от 1 до 15 април 2021 г., българските граждани могат да пътуват до Хърватия при нови условия, съобщават от пресцентъра на МВнР. Ще се изискват следните документи: отрицателен резултат от PCR или бърз антиген тест за коронавирус, сертификат за ваксинация или медицински сертификат за преболедуван COVID-19 или позитивен PCR или бърз антигенен тест, потвърждаващ, че лицето е било заразено от вируса SARS-CoV-2, при положение че тестът е направен не по-рано от 180 дни и не по-късно от 11 дни преди пристигането на граничния пункт.  
Транзитното преминаване през страната без представяне на изброените по-горе документи е разрешено в рамките на 12 часа, без преспиване. При превишаване на 12-те часа транзит пътниците подлежат на задължителна самоизолация в страната. 

Федералното министерство на външните работи на Германия уведоми, че въведеното от 30 март 2021 г. изискване за представяне на отрицателен PCR тест при пристигане в Германия важи и за пътниците, осъществяващи транзитни полети през летища на територията на страната, съобщиха още от пресцентъра на МВнР. Всички пътници, пристигащи със самолетен транспорт в Германия, следва да представят негативен PCR тест, не по-стар от 48 часа. В същото време от днес федералната провинция Берлин въвежда допълнителни мерки срещу разпространението на COVID-19. Ограничава се напускането на домовете между 21,00 и 05,00 ч. В този времеви интервал гражданите могат да бъдат навън сами или с не повече от един друг човек. За останалата част на денонощието остава в сила въведеното по-рано тази седмица ограничение за събиране на не повече от 5 души на едно място. От 6 април влиза в сила ограничение на събиранията, според което всеки гражданин може да се среща с не повече от един представител на различно домакинство. От същата дата не се разрешават срещите на представители на различни домакинства за времето между 21,00 и 05,00 ч. Изключение се предвижда само за хората с фактическо съжителство и за болногледачи и социални работници. 

Американските власти стартират масирана кампания за популяризиране на имунизацията срещу COVID -19. Здравни организации, религиозни сдружения, профсъюзи и спортисти се включват в рекламирането на трите допуснати до американския пазар ваксини. Причината за кампанията е въздържането на американците от ваксиниране, което може да забави възстановяването на страната от пандемията. „Американците искат да чуят мнението на хора, на които вярват“, обясни Къртни Роу, която отговаря за стратегическата комуникация на Белия дом. 

Италия въведе задължение здравните работници да се ваксинират срещу COVID-19, предаде Ройтерс. Медиците, които откажат да се ваксинират, рискуват да бъдат отстранени от длъжност и да бъдат оставени без заплащане за остатъка от годината, се казва още в правителственото постановление. Мярката цели гарантиране на защитата на най-уязвимите пациенти в здравните заведения. Противоепидемичните мерки в Италия ще останат в сила не само за Великден, но и през целия месец април. Леко облекчаване ще има само в онези области, където е налице намаляване на заболеваемостта от COVID-19. 

В Гърция обмислят да тестват всички ученици за коронавирус. В парламента започват дебати по здравната и икономическата политика на правителството. Лекарите от гръцкия национален съвет за борба с пандемията предлагат връщане в училище от 12 април, като задължително се тестват учениците за COVID поне един път на седмица. За учителите тестът е задължителен. Част от родителите, предимно на по-малките деца, съобщават, че не са съгласни децата им често да се подлагат на тест. Очаква се решение на министъра на образованието. 

Новите ограничения във Франция във връзка с коронавирусната пандемия ще повлияят на икономическия растеж тази година, но е твърде рано да се каже с колко, заяви в петък финансовият министър Брюно льо Мер пред френската телевизия CNews. От събота, 3 април, карантината, въведена в 19 департамента, ще важи за  цялата континентална територия на Франция: с вечерен час от 19 ч., излизане до 10 км извън дома и затваряне на търговски обекти, които не са от първа необходимост. След Великден училищата ще останат затворени: четири седмици за началния и три седмици за средния и горния курс. Обучението ще бъде от дистанция. Вчера Франция съобщи за над 50 000 нови инфекции с COVID-19 и 308 смъртни случая, докато броят на хората в интензивните отделения се увеличи до 5109. 

Руската коронавирусна ваксина „Спутник V" осигурява защита срещу варианта на COVID-19, първоначално открит в Южна Африка, заяви Изследователският институт по епидемиология и микробиология „Гамалея", който разработи медикамента. Шефът на института Александър Гинцбург обясни в интервю за РИА Новости, че ваксината осигурява 100-процентна защита срещу британския варианта на коронавирус, добавяйки, че „тя също така предпазва и от южноафриканския вариант". От руския център „Гамалея“ заявиха по-рано днес, че вече имат и механизъм за обновяване на ваксини срещу коронавируса. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: