Актуална информация за епидемичната обстановка на 01.04.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 01.04.2021 г. Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня

У нас:

Португалия въведе задължителна 14-дневна карантина за пристигащите от България в сила от днес до 15 април включително. Те са длъжни да се изолират в дома си или в друго място за настаняване, определено от здравните власти на страната. Също така имат задължение да представят отрицателен PCR тест, извършен до 72 часа преди качването на самолета.

Още една държава въведе 5-дневна карантина за пристигащите от България – Италия, като мярката ще е в сила до 6 април 2021 г.

От днес съгласно заповедта на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов пристигащите у нас от държави от Северна Африка, Нигерия и Република Южна Африка се освобождават от 10-дневна карантина, ако представят отрицателен PCR тест и втори отрицателен резултат 24 часа след влизането си в България.

Също от днес в Бургас отпада задължителното носене на предпазни маски на открито.

Данните за България:

4207 са положителните проби за COVID-19 за последното денонощие при направени 17 947 теста, съобщи Единният информационен център. 
69 875 са активните случаи в момента, от тях 10 093 се лекуват в болнични условия, а 772 пациенти са в интензивни отделения.
Излекувани са 3869 души за последното денонощие.

За последните 24 часа са починали 129 души с усложнения от COVID-19.

Ваксинирани са над 13 700 души за денонощието, общо ваксинираните у нас са 472 443 от началото на кампанията на 27 декември 2020 г. С две дози са 95 003 души.

По света:

Съд в Чехия отмени изискването всички влизащи в страната да представят негативен тест за коронавирус, предаде ДПА. Според съда това е нарушение на основните права, залегнали в чешката конституция, освен това прави проблематично връщането на чехи в родината им.

Във Франция разширяват ограниченията за пътуване и затварят училищата за три седмици. Отново влиза в сила вечерен част от 19 ч. Затварят се някои магазини, има ограничения за придвижване на повече от 10 километра от жилището. Мерките ще започнат да действат от слeдващия вторник, след като отмине католическият Великден.

Коронавирусът е бил третата водеща причина за смъртните случаи в САЩ през миналата година веднага след сърдечните заболявания и случаите на рак, според проучване на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC). През 2020 г. в САЩ са докладвани над 3,3 милиона смъртни случая, като коронавирусът е посочен като причина при 345 323 от тях.

В Молдова от 1 април до 30 май се въвежда извънредно положение. През последното денонощие в страната са били диагностицирани с коронавирус 1871 човека. С това общият брой на потвърдените случаи достигна 230 241 при население от около 3 милиона души.

Поради човешка грешка са бракувани 15 хиляди дози от ваксината на американската компания „Джонсън и Джонсън“. Сътрудници в завода на фармацевтичната фирма в Балтимор са допуснали грешка при смесването на съставките на препарата. Администрацията по храните и лекарствата е започнала проверка в завода. Изпратените до момента до медицинските заведения в Съединените щати ваксини на компанията са безопасни, тъй като са произведени в Нидерландия. Следващите доставки са планирани обаче от Балтимор и вероятно доставката им ще бъде забавена. 

Израел се готви да ваксинира деца от 12 до 15-годишна възраст с ваксината на „Пфайзер“, предаде Франс прес. По информация на израелските здравни власти ваксинацията на децата може да започне още през май.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: