Актуална информация за епидемичната обстановка на 22.03.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 22.03.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

От днес до края на месеца в цялата страна влиза в сила трето затваряне с цел ограничаване разпространението на коронавируса, предаде БНР. Преустановяват се присъствените учебни занятия в училищата, яслите и детските градини. Затварят се ресторантите, моловете, кината и театрите. 

Работа преустановяват игралните зали, казината и търговските площи над 300 квадратни метра с изключение на хранителните супермаркети. Ресторантите ще могат да работят само за доставки и вземане на храна за дома и офиса. 

Мерките включват още задължително еднопосочно движение на всички пазари в страната. Затварят се фитнеси, плувни комплекси, музеите и танцовите школи. Забраняват се сватби и кръщенета с над 15 души. Висшите училища също преустановяват учебните занятия с изключение на практически упражнения по клинични дисциплини.

Главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев коментира, че наблюденията в други европейски държави показват, че последният пик на заболеваемостта от COVID-19 е с продължителност между две и четири седмици:

„10 дни не е малък срок, очевидно намаляването на контактите ще окаже влияние, но дали ще е достатъчно, това вече ми е трудно да кажа. Едно намаляване на контактите в този момент би трябвало да повлияе."

В София отворени остават две детски градини за деца на медици на първа линия - 117-а детска градина „Надежда" в район „Младост" и 124-та „Бърборино" в район „Красно село".

Рекорден брой пациенти са настанени в Covid отделенията в ямболските болници. Заради голямата натовареност в реанимацията на държавната болница, от днес спешната коремна хирургия се извършва в частната болница „Йоан Рилски".

В Covid сектора на частната болница „Йоан Рилски" в Ямбол от няколко дни няма нито едно свободно легло, въпреки че там леглата бяха увеличени на 44,. В държавната болница са настанени 72 пациенти, като 8 са в реанимация. Под 18-годишна възраст в Ямбол не се приемат пациенти.

В най-голямата университетска болница в Плевен „Д-р Георги Странски“ Covid отделенията са увеличени и вече са 11, в различни клиники. Въпреки натиска и по-големия брой новозаразени системата се справя. Малките пациенти с COVID-19 се лекуват единствено в Клиниката по детски болести към тази болница, която обслужва и областите Ловеч, Габрово и Велико Търново. В единственото Covid отделение за деца са настанени пет, но състоянието им не е тежко. 121 пациенти с COVID-19 са настанени в болницата, 7 от тях са в реанимация.

Отделението по пулмология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ - Сливен, е преобразувано в Covid отделение заради изчерпване капацитета на останалите. Към момента в болницата се лекуват 130 души, а през отминалата седмица там са били приети 46 души. 

От община Сливен отчетоха ръст на новозаболелите на седмична база – 406 души. Излекуваните са 247, броят на починалите е 21. Активните случаи на COVID-19 до този момент са 934. За сравнение, в предходната седмица новите случаи са били 397, излекуваните – 215, а броят на починалите е бил същият – 21 души. Активните случаи тогава са били 635.

Заразените на 100 000 души население за 14 дни в общината е 634, преди това те са били 530.

От началото на пандемията в община Сливен са регистрирани 6077 заразени с коронавирусна инфекция. Излекуваните са 4844. Битката с болестта са изгубили 299 души.

Заболеваемостта от COVID-19 в Шуменска област продължава да е висока. Има недостиг на „Ремдесивир“ в областната болница. 249 са пациентите с тежка коронавирусна инфекция, които са настанени в МБАЛ - Шумен, в момента. Няма възможност за разкриване на нови легла, пациенти с коронавирус се приемат само на мястото на изписани

Данните за България:

За седми пореден ден над 20% от направените у нас тестове за коронавирус са положителни. Новите потвърдени случаи са 943 при направени 4410 теста. 

Продължава да се повишава броят на приетите в болница с вируса - в момента това са 8660 души, от които 690 са в интензивни отделения. Отчетените починали с COVID-19 за последното денонощие са 53, а излекуваните - близо 600. 

Най-много са новите случаи в София-град - 293. Следват Бургас със 116 и Варна - 78.

Националната информационна система показва, че у нас COVID-19 е констатиран при 11 209 лица - медицински служители. 11 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа.

2358 са поставените ваксинационни дози срещу коронавируса в неделя (22 март), общият им брой вече е близо 369 хиляди. 

Общо ваксинирани лица с втора доза - 71 224.

По света:

 

Близо 123,9 милиона са потвърдените случаи на COVID-19 в световен мащаб, а починалите са над 2,72 милиона. В редица страни броят на заразените продължава да расте. Въвеждат се и нови ограничителни мерки, въпреки че продължават ваксинационните кампании.

Гърция удължава до 5 април ограничителните мерки за влизане в страната. Изисква се и отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането.

В Германия властите планират ограниченията за пътуванията и бизнеса да останат в сила и през април. Канцлерът Ангела Меркел ще обсъди плана за мерките с лидерите на федералните провинции.

Северна Македония ще решава дали да бъде удължен полицейският час в страната, въведен на 10 март. Здравните власти в югозападната ни съседка са готови за допълнителни мерки, ако действащите сега не постигнат желаните резултати.

В Турция за една седмица броят на окръзите с много висок риск от зараза с коронавирус се е увеличил от 25 на 39, съобщават турските медии.

Страната класифицира окръзите  в четири групи в зависимост от броя на Covid случаите - с нисък, среден, висок или много висок риск от зараза.

Специализираният научен съвет за борба с коронавируса в Турция предупреждава, че местните ръководства във всеки окръг трябва да вземат мерки според ситуацията, за да не се стигне до връщане на ограниченията в цялата страна, които бяха облекчени след 1 март.

Затягане на мерките се обмисля и в Словения.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: