Актуална информация за епидемичната обстановка на 19.03.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 19.03.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 120,9 милиона души, от които 2,67 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили над 121,7 милиона души, над 2,69 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи остават САЩ, където  вече са открити 29,6 милиона заразени. Бразилия е на второ място (11,7 милиона), на трето - Индия (11,4 милиона), на четвърто - Русия, на пето - Великобритания (4,29 милиона), на шесто - Франция (4,24 милиона инфекции).

Европейските власти обявиха, че се възобновява ваксинацията срещу коронавирус с препарата на AstraZeneca. Това е изявление на експерти от Европейската агенция по лекарствата (EMA) след преглед на безопасността на ваксината. Те не са открили доказателства, че лекарството е свързано с образуването на кръвни съсиреци.

Няколко германски регионални лидери призоваха европейските власти да ускорят проучването на руската ваксина „Спутник V" и да подготвят доставянето й в целия Европейски съюз, щом тя бъде одобрена, предаде Франс прес. Важно е да се ускорят процедурите по одобряването, особено в случая със „Спутник", заяви баварският премиер Маркус Зьодер след разговор в четвъртък на ръководителите на 16-те германски провинции с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Ваксинираните в САЩ вече могат да се срещат с малки групи хора, но само с маска.

Няколко френски региона, засегнати тежко от епидемията, включително департаментът Ил дьо Франс (Парижка област) ще влязат от полунощ на петък срещу събота в нов четириседмичен локдаун, но той ще е по-мек в сравнение с предходните два локдауна. Мярката ще засегне около 20 милиона французи, тоест една трета от населението на страната (което е близо 67 милиона души). 

Френските здравни власти разрешиха „незабавно" да бъде подновена ваксинацията с препарата на AstraZeneca в страната, но препоръчаха той да бъде запазен за хората на и над 55-годишна възраст, съобщи Франс прес.
 

У нас:

За първи път от началото на пандемията броят на хоспитализираните надхвърля 8000, като само за 24 часа пациентите са се увеличили с над 600.  Процентът на положителните проби за последното денонощие също е висок - те са 4008 при направени през последното денонощие 17 973 теста, което прави над 22%.

102 души са загубили битката с коронавируса през последното денонощие.

Излекуваните са 1584.

Имунизацията с ваксината на AstraZeneca в България бе възобновена, но желаещи да се ваксинират почти няма. Пунктовете в големите столични болници „Пирогов", „Св Анна" и Александровска тази сутрин пустееха. От репортаж на Нова тв стана ясно, че засега ще се поставят само ваксини на AstraZeneca.

Заведенията с маси на открито ще са сред първите, които ще отворят след националния локдаун, който предстои от 22 до 31 март, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че разговори с бизнеса за поетапното отваряне след локдауна продължават да се водят. Фандъкова отново увери, че ще предложи на столичния Covid щаб учениците да не се връщат в училище само за два дни - 1 и 2 април, защото от 3 април започва пролетната ваканция.

Огнище на COVID-19 в Дома за стари хора има в Харманли. През последното денонощие в социалното заведение са установени нови 10 потребители и трима души персонал с инфекцията, съобщи Областният кризисен щаб в Хасково.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: