Актуална информация за епидемичната обстановка на 21.03.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 21.03.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Във Франция влязоха в сила нови санитарни ограничения, които се прилагат за 21 милиона души, живеещи в района на Париж и департаментите в североизточната и югоизточната част на страната.

За разлика от режима на самоизолация, който беше в сила преди година в цяла Франция, този път на французите е позволено да излизат навън, без да посочват причина, и да се отдалечават на 10 км от дома си. Но е строго забранено да се събират в групи.


В събота в Полша започна да действа триседмичен локдаун. През февруари в тази страна отново отвориха музеи, кина и хотели. Но облекчаването на ограничителните мерки продължи не повече от месец.

Германия вече обяви затягане на контрола по границата с Полша.

В Украйна бяха наложени строги карантинни ограничения от властите на Киев, Лвов и Виница. Миналата седмица в страната беше установен рязък скок на коронавирусните инфекции.

Федералната канцлерска служба на Германия настоява за продължаване на действащите в страната ограничителни мерки, насочени към ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщава ТАСС, позовавайки се на проект за резолюция относно ситуацията с пандемията, който ще бъде обсъден в понеделник от премиера Ангела Меркел и министър-председателите на германските провинции.

Конкретната дата, до която се предполага удължаване на карантината, не е посочена в документа. По-рано онлайн изданието „Бизнес инсайдър“ оповести, че германските власти планират да го запазят в сила до края на април поради влошената епидемиологична ситуация в страната.

Ръководителят на германската компания BioNTech, която заедно с американскaтa Pfizer  създаде ваксина срещу коронавируса, Угур Шахин, очаква локдаунът в Eвропа да бъде отменен до есента.
 

У нас:

Новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 2541, при направени 11 979 теста. Положителните проби са 21% от изследваните.

В болница са настанени 8545 пациенти, а в интензивни отделения от COVID-19 се лекуват 691, показват данните на Единния информационен портал. 34 са починали в събота. Най-много нови случаи има в София и Бургас, а най-малко в Габрово и Кърджали.

През последното денонощие е поставена ваксина на над 3800 души, с което общият им брой става 366 547, съобщи БНТ.

Ако тенденцията на хоспитализациите се запази, до няколко дни лечебната система в София ще бъде в колапс", обяви пред БНТ шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: