Актуална информация за епидемичната обстановка на 20.03.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 20.03.2021 г. Снимка: pixabay

 По света:

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 120,9 милиона души, от които 2,67 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили над 121,7 милиона души, над 2,69 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи остават САЩ, където са открити 29,6 милиона заразени. Бразилия е на второ място (11,7 милиона), на трето - Индия (11,4 милиона), на четвърто - Русия, на пето - Великобритания (4,29 милиона), на шесто - Франция (4,24 милиона инфекции).

Европейският съюз може да забрани износа на ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca поради факта, че компанията е доставила само част от договореното количество от лекарството.

Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. AstraZeneca достави само 30% от договореното от ЕС количество лекарства за Европа. Фон дер Лайен припомни, че до компанията е изпратено официално писмо за проблеми с доставката на ваксината.

Европейската комисия обяви началото на третата вълна на коронавирус в Европа. В Брюксел   обявиха необходимостта от ускоряване на ваксинацията на населението, за да се противопоставят на разпространението на болестта.

Още през ноември СЗО предупреди за риска от трета вълна от пандемия в Европа.
 

Трима от  европейските премиери обявиха, че ще се ваксинират с препарата на „АстраЗенека" и Оксфордския университет. Британският премиер Борис Джонсън бе пръв вчера. Германският канцлер Ангела Меркел обяви вчера, че също ще се ваксинира с подложения на критики и съмнения за нежелани странични ефекти препарат на „АстраЗенека". Това ще стори и италианският премиер Марио Драги.
 

У нас:

За изминалото денонощие броят на новопостъпилите пациенти с коронавирус в болнични заведения се е увеличил с 250 души - 8332-ма в момента са хоспитализирани срещу 8082 за предишния ден. В интензивни отделения вече има 689 пациенти срещу 670 от данните за петък.

Броят на новозаразените пък продължава да е над 4000 на ден - 4162 положителни теста от общо направени 18 449 (11 017 PCR и 7432 антигенни). Това означава, че 22,5% от извършените тестове са се оказали положителни.

Най-много нови случаи отново има в София (1162), следват Бургас (331), Варна (325), Пловдив (253), Плевен (190), Благоевград (172) и др.

Нова четвърта вълна на коронавирус в България ще има, ако не успеем да ваксинираме около 3 милиона от населението през август - септември. Това прогнозира директорът на „Пирогов" проф. Асен Балтов пред бТВ.

Новият завод на братя Домусчиеви в Разград до месеци ще започне производството на милиони дози ваксини срещу COVID-19, с които ще бъдат спасени милиони животи, а Европа ще си отдъхне. Това обяви премиерът Бойко Борисов от новия завод на „Биовет" в Разград, който в сряда получи сертификат за първокласен инвеститор.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: