На ръба сме на шестото глобално изчезване на животински видове

На ръба сме на шестото глобално изчезване на животински видове Снимка: Photo by Kris Mikael Krister on Unsplash

Петстотин вида вероятно ще изчезнат през следващите две десетилетия, показва ново проучване.

Ние сме в разгара на масово изчезване, много учени предупредиха - то е движено не от катастрофално природно събитие, а от хората. Неестествената загуба на биоразнообразие се ускорява и ако тя продължи, планетата ще загуби огромни екосистеми и необходимостите, които предоставя, включително сладка вода, опрашване и контрол на вредителите и болестите.


На 1 юни имаше повече лоши новини: Ние тичаме по-бързо и по-близо до точката на срив, отколкото учените смятаха, според проучвания, публикувани в Бюлетин на Националната академия на науките (Proceedings of the National Academy of Sciences). Степента на изчезване сред сухоземните гръбначни животни е значително по-висока от предишните оценки, а критичният прозорец за предотвратяване на масови загуби ще се затвори много по-рано, отколкото се предполагаше преди - след 10 до 15 години.


Анализът изследва данни за 29 400 вида гръбначни животни, съставени от международния Червен списък на застрашени видове и птици на Международния съюз за защита на природата (МСЗП). Изследователите идентифицират 515 вида с популации под 1000, а около половината от тях са вече по-малко от 250. Повечето от тези бозайници, птици, влечуги и земноводни са открити в тропически и субтропични райони.


Учените откриха, че 388 вида сухопътни гръбначни имат популации под 5000, а огромното мнозинство (84%) живеят в същите региони като видовете с популации под 1000, създавайки условия за ефект на „доминото".


Известни примери за това включват надвишаването на броя на морски видри, основния хищник на морски таралежи, които ядат водорасли. Има бум на опустошаване на водораслите в Берингово море, водещ до изчезване на Стелеровата морска крава.


Изследователите смятат, че техните открития могат да подпомогнат усилията за опазване, като подчертават видовете и регионите, изискващи най-спешно внимание.


Проф. Анди Първис от Природонаучния музей в Лондон, който не е част от новия анализ, казва: „Това изследване предоставя още един ред доказателства, че кризата с биологичното разнообразие се ускорява. Най-трудният проблем, с който [изследователите] се сблъскваме, е, че ние не знаем повече за историята на географските разпространения на видовете. Те разполагаха само с тази информация за 77 от видовете и не можем да знаем със сигурност колко типични са тези видове."


Проф. Джорджина Мейс от Университетския колеж - Лондон, заяви: „Този нов анализ отново подчертава някои стряскащи факти за степента, в която популациите на гръбначни животни са намалени по целия свят от човешки дейности.“ Тя не е убедена, че просто да има популация под 1000 е най-добрата мярка за един вид, който е на ръба на изчезване. 


Действията са важни по много причини, но не на последно място е, че пряко и косвено разчитаме на остатъка от живота на Земята за собственото си здраве и благополучие - каза проф. Мейс. - Унищожаването на природата води до скъпи и често трудно възвръщаеми ефекти. COVID-19 е изключително съвременен пример, но има още много."


Марк Райт, директор на науката в WWF, каза: „Числата в това изследване са шокиращи. Но все пак има надежда. Ако спрем разграбването на земя и опустошителното обезлесяване в страни като Бразилия, можем да започнем да променяме кривата на загубата на биологично разнообразие и изменението на климата. Но за това трябва глобална амбиция."

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: