Актуална информация за епидемичната обстановка на 17.03.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 17.03.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

В област Габрово учениците от 5. до 11. клас преминават към онлайн обучение до 2 април. В електронна среда ще учат и студентите от Техническия университет, с изключение на практическите обучения и изпити. Ограничават се масовите прояви на открито и закрито. На събирания от частен характер могат да присъстват до 15 души.

Със заповед на Регионалната здравна инспекция в Ловеч от полунощ са въведени по-строги ограничителни мерки. Учениците от 5. до 12. клас преминават на дистанционно обучение до 2 април, ресторантите и заведенията ще работят само до 22 ч., забраняват се масови мероприятия на закрито.

В Плевен моловете отварят отново с допълнителни мерки и при засилен контрол. Културните прояви ще се провеждат при 30% заетост на местата. На извънредното заседание на щаба е отчетена над 633 на 100 000 население заболеваемост за последните две седмици на територията на област Плевен.

Заради нарастващия брой на новозаразени с коронавирус и увеличаващия се натиск върху лечебните заведения в София ще бъдат обявени нови по-строги противоепидемични мерки, които се очаква да влязат в сила от 20 март.

Днес в област Пазарджик беше отбелязан рекорд - 120 заразени с коронавирус за последното денонощие. От направените 148 теста заразените с COVID-19 са над 80 процента. Такава стойност не е отчитана в региона от началото на пандемията. В най-тежките месеци от втората вълна през ноември и декември миналата година максималните положителни резултати бяха малко над 100, и то при направени двойно повече теста.

Тревожна остава ситуацията в здравните заведения. В единствената триажна зона в областта в пазарджишката многопрофилна болница леглата са изчерпани и има списък от чакащи. С оглед  обстановката, кметът Тодор Попов настоява пред министъра на образованието за издаването на нарочна заповед за ограничаване на присъствената форма на обучение на 5- и 6-годишните деца, по преценка на родителите им. Очаква се свикване и на Областния оперативен щаб.

Болницата в Шумен е в критична ситуация заради растящия брой болни с COVID-19. Лечебното заведение  няма възможност да разкрива нови легла. В момента там се лекуват 239 пациeнти с тежка коронавирусна инфекция, седем души са в интензивния сектор. Заради недостиг на легла петима от болните са били пренасочени към Търговище.

Дали учениците от начална степен в Шуменска област ще преминат на дистанционно обучение и дали отново ще бъдат затворени заведенията, ще стане ясно по-късно днес след заседанието на Областния кризисен щаб.

Още един потребител и двама души от персонала в Дома за стари хора в Сливен са диагностицирани с COVID-19, съобщиха от Областния кризисен щаб. С тях регистрираното преди седмица огнище на инфекцията обхваща 49 домуващи и 12 души персонал.

За последното денонощие заразените с COVID-19 в областта са 67. Към момента в болница са настанени 12 души от Дома за стари хора и двама души от персонала. От началото на епидемичния взрив в социалното заведение са починали двама потребители, съобщават още от Областния кризисен щаб. 

Активните случаи на COVID-19 в областта са 1045. В болниците в момента се лекуват 236 души. Под карантина и на домашно лечение под наблюдението на личните лекари са 809 души. Най-много болни са диагностицирани в община Сливен - 85. През последните 24 часа е починал пациент на 81 години.

Огнище на COVID-19 е регистрирано в Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в  село Факия, община Средец. Социалното заведение е поставено под карантина. 21 потребители и 9 души от персонала са дали положителни проби за коронавирус, след като първо се разболяла медицинска сестра, а след това и един от трудотерапевтите. 

29 са възрастните хора с умствена изостаналост във Факия. За тях се грижат 18 души. Общо 40 са новозаразените с COVID-19 в община Средец за последното денонощие.

В област Велико Търново учениците от пети да дванадесети клас минават на дистанционно обучение от 18 март до края на месеца. Спирането на присъствените занятия е със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Евгения Недева. В областта заболеваемостта е 352 на 100 000 население. Остава забраната за всички масови мероприятия на открито и закрито. В Свищов от тази седмица затвориха и детските градини.  

Данните за България:

4374 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 19 214 теста, според обновените данни на Единния информационен портал към полунощ. Положителни проби са дали 22,7% от всички изследвани.

Най-много нови носители на инфекцията са регистрирани в София - 1226, следват Бургас с 316 и Пловдив с 299 нови случая. Броят на активните случаи в страната надхвърли 47 000.

7600 са пациентите с COVID-19, настанени в болница, 612 от тях са в интензивни отделения (рекорден брой от началото на пандемията). 107 души са починали, като излекувани са отчетени 1757 души.

Според Националната информационна система медицинските служители, при които е доказан новият коронавирус у нас, са общо 10 973. Новите случаи, регистрирани през последните 24 часа, са 106.

Близо 4300 души са били ваксинирани през последното денонощие и така общият брой на поставените ваксини достига близо 346 хиляди.

Общо ваксинирани лица с втора доза са 61 728.

По света:

Отлагат планираното облекчаване на мерките в Гърция поради увеличения брой на новозаразени с коронавируса. Правителството очаква решението на епидемиолозите за овладяване на ситуацията. Очакваше се днес след заседание на епидемиолозите и здравния министър да започне постепенно да се отварят обекти за услуги и част от търговската верига, както и училища.

Продължава да намалява броят на заразените с COVID-19 в Испания, която премина третата вълна и в момента числата са сходни с тези от средата на август миналата година. За последните 24 часа са регистрирани 4962 нови случая и 141 са починалите при население от 47 милиона души. На пика на вълната заразените бяха над 45 хиляди на ден.

Пикът на третата вълна на пандемията в Испания беше между 20 и 24 януари. По думите на министъра на здравеопазването Каролина Дариас тя е била „много по-силна и смъртоносна от втората". 

След месеци на строги ограничения честотата, която беше над 900 случая на 100 000 жители, вече спадна на 127. В цялата страна в болница са 8348 пациенти, като 2037 от тях са в интензивни отделения. Ваксинираните надхвърлиха 12% от населението, а над 82 на 100 са тези, които искат да се ваксинират.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: