Актуална информация за епидемичната обстановка на 14.03.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 14.03.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 118,7 милиона души, от които 2,6 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" повече от 119,5 милиона души са се заразили в света, над 2,64 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи са САЩ, където са заразени 29,3 милиона души. Бразилия е на второ място (11,43 милиона), на трето - Индия (11,35 милиона).

Компанията AstraZeneca обяви, че няма да може да изпълни задълженията си за доставка на ваксини срещу коронавирус в Европа през първата половина на 2021 г. От фирмата  обясниха, че обемите на производство са по-ниски от очакваните досега.

В Европа BioNTech инициира алианс за ликвидиране на недостига на ваксини. Той включва 13 фармацевтични компании.

От октомври 2020 г. модераторите на Google са премахнали над 30 000 видеоклипа, съдържащи дезинформация за ваксини, включително тези срещу коронавируса, от платформата YouTube. Тези видеоклипове „включват твърдения за ваксинации срещу COVID-19, които противоречат на данните на местните здравни власти или на Световната здравна организация", отбелязват специалистите.

В понеделник в Италия влизат в сила още по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. Половината от 20-те региона в страната, включващи основни градове като Рим, Милано и Венеция, ще въведат режим на „червен код" - максималното ниво в системата за предупреждение на Италия за ограничаване на заразата. Това ще важи до 6 април, като целта е да се предпази населението покрай предстоящите Великденски празници (3-6 април). В червените зони ще бъдат затворени магазини, които не предлагат стоки от първа необходимост, училищата ще преминат на дистанционно обучение, а ресторанти и барове ще работят само с поръчки за вкъщи.

Европейската комисия защити своята политика на разпределение на ваксините срещу COVID-19, след като по-рано вчера шест страни от ЕС, сред които и България, се оплакаха, че дозите не се раздават справедливо.

В отговор Европейската комисия обяви, че е съгласна с последните изявления на „няколко държави членки", че най-справедливото решение за разпределяне на ваксините е пропорционално на населението на всяка държава членка. „Това е решението, което Комисията предложи за всички споразумения за предварителни покупки", отбелязва ЕК.

Комисията обаче напомня, че „държавите членки решиха да се отклонят от предложението на Комисията, като добавят гъвкавост, която позволява да се постигне споразумение за различно разпределение на дозите, като се вземат предвид епидемиологичната ситуация и нуждите от ваксинация на всяка държава". 
 

У нас:

От 1 май България ще открие новия туристически сезон при конкретно разписани правила и мерки в местата за настаняване и хранене. Това стана ясно по време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Рожен.

Много е важно туристическият бранш да се подготви още отсега за сезона, както и туристите да са информирани при какви условия ще посещават страната ни“, подчерта премиерът Борисов.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви днес, че за туристите, които желаят да посетят България, ще бъдат осигурени зелени коридори. Министърът посочи, че най-важното е участието на страната ни в т.нар. електронен зелен сертификат за пътуване, който гарантира всеки турист да има три възможности – или да е ваксиниран, или да е прекарал заболяването и да има антитела, или да представи отрицателен писиар тест.

Броят на хоспитализираните с COVID-19 приближи пика от Коледа: близо 20% положителни проби и над 2000 нови случаи на зараза, на болнично лечение са вече 6948 души заразени с коронавирус, от които 522-ма в интензивни отделения. Това показват в неделя най-новите данни в Единния информационен портал.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: