Актуална информация за епидемичната обстановка на 16 март 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 16 март 2021 г. Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня

У нас:

Облекчават се мерките в Плевен. Отварят се моловете при намалено работно време и намаляване на местата в заведенията за хранене с 50%. Разрешават се културни и развлекателни мероприятия при заетост на местата до 30%.

В Хасковска област има ръст на заразените с коронавирус през последното денонощие. Новозаразените са 125, хоспитализираните в областта са 255. На домашно лечение са 1399 души. 

В Габрово от утре до 3 април се въвеждат по-строги противоепидемични мерки. Учениците от V до XI клас преминават на онлайн обучение. Ограничава се провеждането на организирани масови мероприятия.

Данните за България:

4637 са положителните проби за COVID-19 за последното денонощие при направени 19 497 теста, съобщи Единният информационен център. 
44 663 са активните случаи в момента, от тях 7269 се лекуват в болнични условия, а 577 пациенти са в интензивни отделения.
Излекувани са 1877 души за последното денонощие.

За последните 24 часа са починали 187 души с усложнения от COVID-19.

Ваксинирани са 2828 души за денонощието, общо ваксинираните у нас са 341 707 от началото на кампанията на 27 декември 2020 г. С две дози са 59 994 души.

По света:

Столицата на Норвегия Осло въведе най-агресивните мерки в страната от началото на пандемията. Затворени са всички прогимназии и гимназии и се ограничава броят на посетителите в частните домове до двама души до началото на април. Норвегия все още запазва едно от най-ниските нива на заразяване в Европа, но в момента преживява трета вълна на пандемията. 

Китай ще дари на ООН 300 000 дози ваксини срещу COVID-19, предназначени за „сините каски". С приоритет ще бъдат изпълняващите мисии в Африка, според съобщение на китайската дипломатическа мисия.

До 10 дни САЩ ще достигнат 100 милиона ваксинации срещу коронавируса, обяви американският президент Джо Байдън. По този начин предсрочно ще бъде изпълнено обещанието му това да се случи до 100-ния ден след встъпването му в длъжност. До момента според официалните данни 71 100 000 американци са получили поне по една доза ваксина.

Във Франция откриха нов щам на вируса. Засега се смята, че новият вариант не е по-тежък и не се предава по-лесно от останалите щамове.

Латвия също временно прекрати използването на ваксината на AstraZeneca, въпреки че засега в страната няма потвърден случай на странични ефекти от нея. Предпазната мярка ще действа най-малко две седмици.

Италия въвежда допълнителни мерки от 15 март до 6 април. Страната се разделя на 2 зони – „червена“ и „оранжева“. Изключение е област Сардиния, която е обявена за „бяла зона“ и няма наложени рестрикции.

Забранени са пътувания и придвижвания освен по неотложна работа или при доказана необходимост. На 3, 4 и 5 април, дните около католическия Великден, са позволени посещения на роднини и приятели. Придвижването към частни жилища се разрешава само на двама възрастни от домакинство по веднъж на ден между 5,00 ч. и 22,00 ч.

От утре до понеделник Сърбия отново влиза в локдаун. Ще бъдат отворени само хранителните магазини, аптеките и бензиностанциите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: