Актуална информация за епидемичната обстановка на 15 март 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 15 март 2021 г.

У нас 

България разполага с всички необходими медикаменти, лични предпазни средства и дезинфектанти за битката с COVID-19, беше докладвано на работното съвещание при премиера Борисов. На съвещанието присъстваха здравният министър проф. Костадин Ангелов и представители на НОЩ. Продължават също така доставките на ваксини, чието общо количество за март е 480 000. Не се налага да бъдат въведени по-строги противоепидемични мерки в София, заяви кметът Йорданка Фандъкова. Фитнесите и търговските центрове остават отворени, като продължават проверките за спазване на мерките. Общинските болници са в готовност да открият допълнителни легла в COVID-отделенията. Остават отворени детските градини и яслите, добави Фандъкова. Броят на леглата за CIVID-болни в София ще бъде увеличен с 20 процента, заяви директорът на Столичната здравна инспекция Данчо Пенчев на работно съвещание при премиера Бойко Борисов. 

Междувременно от днес влизат в сила нови ограничения в редица области в страната.  
До 31 март е преустановено присъственото обучение в училищата и детските градини в община Свищов. Затворени са детските градини в община Сунгурларе
До 1 април в Русе са забранени масовите прояви на открито, а също и присъствените групови занятия в езиковите и образователните центрове и школи. Не се допускат непълнолетни без придружител в заведения за хранене и развлечения и в търговски центрове. 
В Плевен учениците от 5-и до 12-и клас преминават изцяло на дистанционно обучение до 26 март. Заради увеличения брой новозаразени с коронавирус са спрени планови операции и свиждания в цялата област. Забранени са също масовите обществени и културни мероприятия. 
На дистанционно обучение преминават от днес до 26 март учениците от 5-и до 12-и клас в община Перник. Със заповед на директора на РЗИ д-р Александър Златанов също от днес до 26 март се преустановяват плановият прием и плановите операции в лечебните заведения. 
Нови мерки за ограничаване разпореди и РЗИ в Монтана, след като заболеваемостта в областта достигна 326 на 100 000 души. Забраняват се свижданията в болниците, като това няма да важи за пациенти в терминален стадий. Забрана има и за посещенията в заведения, които предоставят социални услуги за деца и възрастни, както и на хосписи. Носенето на маски на открито става задължително на местата със струпване на хора - пазари, тържища, централни улици, площади. 

На всяка община и училище се дава право да решава дали да се преминава на онлайн обучение в зависимост от нивото на заболеваемост, уточняват от здравната инспекция. 

Четирима души, върнали се с предпоследния полет от Занзибар, са с положителни проби за коронавирус. Предстои да бъде уточнено дали заразените са носители на нигерийския или южноафриканския щам, заяви пред Би Ти Ви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Данните за България

679 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. В процентно изражение това са 18 на сто от направените 3759 теста. Най-много са новозаразените в София - 223. Следват областите Варна - 61, и Бургас - 56 нови случая. Общо 7101 пациенти с коронавирус остават в болница (доближавайки рекордното ниво от 7244 на 13 декември 2020 г.), от тях 533 се лекуват в интензивни отделения. Като починали вследствие усложнения от вируса са отчетени 51 души, излекуваните са 584. Общо 42 090 са активните случаи на територията на страната. 

Общият брой на поставените дози ваксини у нас е 338 879, като новите за денонощието са 975. 

По света 

Испания удължи граничния контрол с Португалия до 6 април, за да намали пътуванията между двете държави в дните около католическия Великден. Влизането в Испания е разрешено само за испанци, техните съпрузи или партньори, регистрирани в публичния регистър, и децата, които живеят под тяхно попечителство. Границата с Португалия бе затворена на 31 януари заради рязко нарастване на случаите на заразени с новите щамове на коронавируса в съседната държава. 

Италия въвежда нови строги ограничения в голяма част от страната. Мерките ще бъдат в сила поне до 6 април и ще засегнат 48 милиона души. Ограниченията обхващат училища, музеи, ресторанти и магазини. Хората ще трябва да останат по домовете си отново, освен за излизане за работа, по здравословни или други съществени причини. Италия планира да ваксинира 80 на сто от населението си до септември, според националния ваксинационен план, представен в Рим. 

Във Франция вчера започна евакуация на пациенти, болни от COVID-19, от Париж към провинцията, за да се облекчат претоварените отделения и да се избегне ново затваряне в столичния район, предава кореспондентът на БНР във френската столица. По думите на говорителя на правителството Габриел Атал епидемичната ситуация в района на Париж е много тревожна. Над 1000 болни се намират в специалните отделения от общо 4000 за цялата страна. Броят на починалите от коронавирус в страната вече надхвърли 90 000. Досега около 6 милиона французи са получили поне една доза ваксина.     

Нидерландия се нареди сред страните, които прекратиха временно употребата на ваксината на „АстраЗенека" като превантивна мярка. От правителството в Хага уточняват, че забраната ще важи поне до 29 март. Властите обявиха, че ще очакват становище от Европейската агенция по лекарствата за безопасността на ваксината. Според местни медии около 43 хиляди часове за имунизация в страната ще трябва да бъдат отменени заради решението. 

От днес Турция ще изисква от всички пътници, влизащи в страната със самолет - до 72 часа преди полета - да попълнят електронен формуляр за регистрация на сайта на турското правителство. Попълненият формуляр трябва да бъде разпечатан или изтеглен на мобилно устройство, за да бъде предоставен преди качването на самолета. От изискването са освободени транзитните пътници. Турция продължава да изисква и отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването от желаещите да влязат на нейна територия. 

Европейската агенция по лекарствата (EMA) няма да има възможност да издаде разрешение за спешна употреба на руската коронавирусна ваксина „Спутник V" на Института „Гамалея" преди месец май, заяви в понеделник ръководителят на стратегията за здравни заплахи и ваксинация на ЕМА - Марко Кавалери. На 4 март европейският лекарствен регулатор започна постоянен преглед на „Спутник V" въз основа на резултати от лабораторни изследвания и клинични проучвания при възрастни. Европейската комисия обаче заяви, че ЕС все още не е участвал в преговори за потенциална покупка на руската ваксина. „В момента не се водят разговори за интегриране на ваксината „Спутник V" в нашето портфолио от ваксини", заяви в началото на март говорител на Европейската комисия. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: