Предвиждат се нови 700 мвт вятърни и 1600 мвт соларни централи до 2024

Предвиждат се нови 700 мвт вятърни и 1600 мвт соларни централи до 2024


Към края на миналата 2020 г. инсталираните мощности за производство на ток от възобновяеми енергийни източници са около 1800 мегавата. Това е около една пета от всички мощности в страната, съобщи в ефира на БНР изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев.  

От тях 1100 мегавата са във фотоволтаични централи, а останалите 700 - във вятърни централи. През 2020-а те са произвели повече ток от количествата, които им е определил енергийният регулатор за купуване по преференциални цени, като тази електроенергия е била продадена на свободния пазар, допълни Цачев. 

Заявките за 2021 г. са 114 мегавата да бъдат присъединени, като очакваме през следващите години те да нараснат. Предвижданията са от 2020-а до 2024 г. да бъдат инсталирани още 700 мегавата вятърни централи и над 1600 мегавата соларни паркове, както и още около 219 мегавата мощности от биомаса", каза още той. 

Цачев отбеляза също, че всички новоизградени мощности ще реализират продукцията си на пазарен принцип. Всеки инвеститор, който реши да се включи в толкова мащабно начинание, следва да си е развил пазарен модел и да е намерил пазар за електроенергията, която смята да произвежда. 

Ангелин Цачев обясни пред БНР и как се справя електроенергийната ни система, след като вече няма студен резерв: „От 2 февруари Електроенергийният системен оператор плаща и закупува на пазарен принцип само и единствено мощности за осигуряване на оперативните резерви, като тези мощности се осигуряват само от водноелектрически централи или работещи, подчертавам думата – работещи, блокове на топлоелектрическите централи.“ 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: