Вятърът и слънцето ще „произвеждат“ една трета от електроенергията към 2030 г.

Вятърът и слънцето ще „произвеждат“ една трета от електроенергията към 2030 г. Снимка: https://pixabay.com/

Експоненциалният растеж на сектора означава, че проектите за вятърна и слънчева енергия могат да генерират най-малко 33 процента от световното електричество, спрямо 12 процента сега

Вятърната и слънчевата енергия са на път да заемат повече от една трета от източниците на електроенергия до 2030 г., сочи доклад на американския Rocky Mountain Institute (RMI).

Султан ал Джабер, президент на предстоящата среща на върха на ООН за климата COP28, призова за утрояване на производството на енергия от възобновяеми източници до 2030 г., за да се намалят емисиите на парникови газове и да се допринесе за постигането на целите за климата от Париж през 2015 г.

Експоненциалният растеж на сектора означава, че проектите за вятърна и слънчева енергия могат да генерират най-малко 33 процента от световното електричество, спрямо 12 процента сега.

Това би позволило да се намали използването на изкопаеми горива за получаване на енергия и да направи енергията по-евтина, съобщава  Ройтерс.

Търсене на решения за изменението на климата

RMI, американска организация с нестопанска цел за чиста енергия, проведе изследването в партньорство с Earth Fund на стойност 10 милиарда долара, основан от собственика на Amazon Джеф Безос, за да помогне за намирането на решения за изменението на климата.

Цената на слънчевата енергия, която вече е най-евтината форма на производство на енергия, ще падне до 20 долара за мегаватчас (MWh) от около 40 долара, колкото е сега, очаква RMI.

Ползата от бързото развитие на възобновяемите енергийни източници е по-голяма енергийна сигурност и независимост, плюс дългосрочна дефлация на цените на енергията, защото колкото повече от технологията внедрявате, толкова по-евтина е тя“, казва Кингсмил Бонд, старши служител на RMI.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: