Безвредната за планетата енергия се оказа опасна за здравето на хората

Безвредната за планетата енергия се оказа опасна за здравето на хората Снимка: Euronews

Кристел и Люк Фокерт обвиниха ветрогенераторите за редица здрвослови проблеми.

Двойката има къща в Южна Франция, в село, разположено в сърцето на регионален природен парк. Те настояват, че шест вятърни турбини близо до дома им са причина за здравните им проблеми, в т.ч. главоболие, безсъние, сърдечни нередности, депресия, виене на свят, шум в ушите и гадене. Фокерт смятат, че източик на неразположенията им са постоянният шум, „сравним с работеща пералння” и „белите мигащи светлини”, които им внушавали усещане за предстояща „гръмотевича буря”.

Френското законодателство гласи, че минималното законово разстояние между ветрогенератор и жилище трябва да бъде най-малко 500 метра - и това разстояние в случая е спазено. Въпросните турбини са на 700 метра от дома на сем. Фокерт и са издигнати през 2008 г. Според тях проблемите им са започали пет години по-късно, когато е била изсечена гората между жилището им и вятърния парк. В резултат на тези преживявания двойката напуска дома си през 2015 г. и твърди, че след преместването, проблемите им са изчезнали.

Решението на съда предизвика вълна от медийнни реакции, включително на France 3, Euronews и The Guardian. Лекари не откриват у жалбоподателите здравословен проблем, но съдебен експерт казва, че симптомите са били идентифицирани чрез научни изследвания още докато семейството е обитавало дома си в Южна Франция.

С присъдата си френският съд в Тулуза призна за заболяване т.нар. „синдром на турбината”. Австралийско проучване обаче установи, че болестта, приписвана на вятърните турбини, по-вероятно е причинена от хората, които се тревожат от твърдения на еко-активисти. Учените смятат, че това по същество е социологически феномен и че названия като „синдром на вятърна турбина“ и „виброакустична болест“ са ключова характеристика в арсенала на еко-активистите. Други рецензирани проучвания в Европа, Канада и САЩ също развенчават предполагаемия синдром, който не е медицински признат.

Първоначално делото на сем. Фокарт е отхвърленно от съда през януари миналата година, но те обжалват, с довода, че съдията не се е доверил на представените от тях експертизи, а е отишъл сам да се убеди в оплакванията им. Те обаче са категорични, че „за един час” той не би могъл да преживее това, на което са били подложени те в продължение на две години.

Енергийните компании Sasu, Margnes Energie и Sasu Singladou Energie, които управляват парка, са осъдени да платят €128 000 евро като компенсация. От своя страна, те са променили светлините и скоростта на въртене на турбините. 

Очаква се решението да предизвика поток от оплаквания, но юристи подчертават, че то категорично се отнася до специфичните условия за конкретния ветропарк и няма основания за обобщения и генерални изводи. Те смятат, че решението по-скоро трябва да послужи като предупреждение към компаниите, които изграждат вятърни паркове, да обмислят внимателно проектирането и въздействието им върху местното население.

Еко-активисти нарекоха решението „важно и смело“, защото наред с проблемите за биоразнообразието и околната среда, то ще постави и въпросите за човешкото здраве и по този начин ще доведе до развитие и разширяване на регулаторните изисквания при производството на чиста енергия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: