Пречиствателите на въздуха не задържат вирусите

Пречиствателите на въздуха не задържат вирусите Снимка: pixabay

Въздухопречиствателите всъщност активно разпространяват вирусите, предавани по въздушно-капков път.

Инсталирането на пречиствател на въздуха в асансьора значително променя циркулацията на въздуха, но не елиминира предаването на различни вируси. Напротив, съоръжението може да увеличи скоростта на разпространение на капчиците, защото засмукващото устройство за въздух, вградено в пречистващото оборудване, кара въздушния поток да циркулира.

Поставянето на въздухозаборници в затворени пространства като асансьорите, влияе силно върху предаването на вируси, разпространяващи се чрез въздушни капчици. Изследователи от Университета в Никозия в Кипър доказаха безполезността на този метод за пречистване на въздуха.

Пречиствателите на въздух използват ултравиолетова светлина, за да убиват вируси и микроби, но заедно с това те задействат и тяхната циркулация.

Предишни изследвания показват, че капчици слюнка могат да изминат 5,5 метра за 5 секунди, когато човек кашля без маска. Авторите на изследването разширяват този модел, за да проучат как помагат маските в такива случаи.

Изследователите са направили изчисления за триизмерно пространство, подобно на асансьор за петима души и симулирали в него лека кашлица от един човек. 

Наблюдаваният ефект от разпространението на вируса обаче се засилва с увеличаването на броя на заразените хора в асансьора.

Учените смятат, че в такива случаи ще помогне ограничаването на броя на хората, които могат да се возят заедно в кабината на асансьора. Наред с това, за да се подобри ситуацията, е необходимо да се усъвършенства дизайнът на въздухопречиствателите и вентилационните системи, пише аip.scitation.org

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: