Къде, според аюрведа, се крият причините за влошаване на зрението

Къде, според аюрведа,  се крият причините за влошаване на зрението Снимка: pixabay

Мъдреците от Аюрведа от незапомнени времена препоръчват няколко неща за отлично зрение

За съжаление, в наше време, в ерата на компютрите и смартфоните, проблемите със зрението са широко разпространени и вече много хора ги имат.

Според аюрведа, коренът на причината, поради която се влошава зрението, особено в млада възраст, е в червата. При запек, ненавременно или непълно изпразване на червата, с редовното потискане на желанието за дефекация, човек създава условия за зрителни увреждания.

Други причини за този проблем от гледна точка на аюрведа са хроничното преохлаждане и нервното изтощение.

Аюрведични домашни лекарства при влошаване на зрението

За поддържане на зрителната острота трябва 2 пъти на ден да се приемат по 20 ml пресен сок от плодове амла*.

Редовната консумация на смлян пипер, смесен с мед, е уникално средство, което бързо възстановява влошеното зрение.

Ако започнете да виждате зле, разтривайте краката си с горчица или гхи**.

Плодовете от манго, богати на витамин А, имат благоприятен ефект върху зрението. В случай на влошено зрение се препоръчва целогодишно да се консумират плодове от манго.

Пресният сок от почистени розови листенца подобрява зрението. Може да се използва както външно, така и вътрешно.

Ако зрението ви спада, трябва да приемате растението сладник*** (или женско биле) по 0,5 - 1 чаена лъжичка 2 пъти на ден заедно с краве мляко. Можете също да го смесвате не с мляко, а с мед или гхи. Това е много мощно средство за подобряване на зрението.

Грижи за очите според Аюрведа

От незапомнени времена на тези, които искат дълго време да поддържат отлично зрение, мъдреците от Аюрведа препоръчват ежедневно измиване на очите. Очите трябва да се изплакват ежедневно със студена вода и това трябва да бъде толкова редовно, колкото миенето на зъбите.

Аюрведа съветва: напълнете устата си с вода, преди да изплакнете очите си. Това ще доведе до изпъкване на очите ви и ще можете да ги измието по-добре. За целта напръскайте 10 - 15 пъти лицето и очите с хладка вода. Препоръчително е да повтаряте измиването вечер, когато се връщате вкъщи от работа или училище.

И разбира се, Аюрведа препоръчва да не чакате, докато зрението ви започне да се влошава, а да изпълнявате упражнения за предотвратяване на проблеми с очите, например тези на Норбеков.

По материали на econet

*Амла или Амалаки е името на дърво с кисели плодове, използвано  от хиляди години в аюрведичната и други азиатски лечебни медицини.

**Гхи представлява пречистено краве масло, от което са отстранени водата и протеините и се състои единствено от мазнини, предимно наситени. Това го прави подходящо за готвене на високи температури.

***Женско биле, наричано още сладък корен или сладник, е вид растение от семейство Бобови, разпространено в Южна Европа и Близкия изток. Тревистото многогодишно растение достига до височина 1 m. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: