Учени предложиха възстановяване на зрението със слънчеви микропанели

Учени предложиха възстановяване на зрението със слънчеви микропанели

Засега това е само концепция

Екип от учени от различни области, включително инженери, невронни учени и медици, в това число изследователи от Университета на Нов Южен Уелс (UNSW), се занимават с разработването на методи за възстановяване на зрението с помощта на слънчеви панели, имплантирани в очната ябълка.

Инженерът по фотоволтаични технологии в UNSW, д-р Удо Ромер, предлага използването на соларни технологии за преобразуване на светлината, постъпваща в окото, в електрически импулс, заобикаляйки повредените фоторецептори и предавайки визуалната информация на мозъка.

Съществуват множество заболявания, такива, като пигментозен ретинит и свързаната с възрастта макулна дегенерация, при които хората бавно губят зрението си поради деградация на фоторецепторите. Учените вече са провели тестове с импланти, използващи електроди за създаване на импулси на напрежение, обаче това изисква провеждането на сложна операция с въвеждането на проводници в окото.

Д-р Ромер предлага алтернативен метод -използването на микроскопични слънчеви панели, прикрепени към окото, които преобразуват светлината в електричество. Те осигуряват самозахранване и мобилност, премахвайки необходимостта от проводници вътре в окото.

Изследването все още е във фаза на концепция и първите успешни резултати са постигнати с използването на два слоя слънчеви панела, разположени на площ от около 1 кв. см.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: