Надеждни тестове за Covid-19 ще се правят за 10 минути със смартфон

Надеждни тестове за Covid-19 ще се правят за 10 минути със смартфон Снимка: pixabay

С помощта на смартфон, USB и тест лента скоро ще бъде възможно само за няколко минути да разберете дали сте заразени с коронавирус.

По проекта Cordial-IT се разработва тест за слюнка, който може да се направи с помощта на мобилен телефон.

Екип изследователи от Френския национален център за научни изследвания (CNRS), Университетската болница в Лил, Института "Пастьор" и Университета в Марсилия работи по необичайна технология, финансирана от Европейския съюз.

С помощта на USB и тест лента ще бъде възможно да разберете дали сте заразени от Covid-19 в рамките на 10 минути. Тестът обаче ще трябва да бъде взет от специалист.

Лентата се поставя в епруветка. Напоеният ѝ с вашата слюнка край се слага в четеца, свързан към смартфона. На дисплея ще се покаже крива, която определя положителния или отрицателен резултат от теста.

За момента клиничните изпитания още продължават, като според изследователите надеждността на новия тест е около 90% от тази на PCR тестовете. Екипът учени търси инвеститори, които да произвеждат тестовите комплекти. Новата технология ще бъде особено подходяща за използване на летищата и в концертните зали.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: