От април ваксините срещу COVID в ЕС ще бъдат верифицирани

От април ваксините срещу COVID в ЕС ще бъдат верифицирани Снимка: pixabay

От 1 април тази година изискванията за сериализация и верификация ще обхванат и ваксините срещу COVID-19, за които бе даден първоначален гратисен период от Европейската комисия.

От тази дата ваксините, както и медикаментите, ще се произвеждат с уникален идентификационен код, който доказва произхода им, съобщават от  Българската организация за верификация на лекарствата. 

От 2020 г. са в сила промените в българското законодателство, свързани с верификацията на лекарствата. До момента над 3 100 български аптеки или 83% от общия им брой са свързани с Единната европейска система за верификация на лекарствата. Едва 25% от лекарствата на нашия пазар обаче са верифицирани.

Междувременно Интерпол предупреди за повишен риск от предлагане на фалшиви лекарства, тестове и ваксини за Covid -19 заради повишеното търсене. Чрез уникалния идентификационен код и верификацията ваксините ще бъдат сканирани по цялата верига на доставка до прилагането им в лечебните заведения или ваксинационни центрове и по този начин потребителите ще бъдат защитени от опити за фалшификация.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: