Заболяванията на очите повишават риска от деменция с 60 %

Заболяванията на очите повишават риска от деменция с 60 % Снимка: btvnovinite.bg

Пациентите с нарушено зрение с по-голяма вероятност се сблъскват с нарушение на способността за запомняне, мислене или вземане на решения

Проблемите с очите значително увеличават риска от деменция, се съобщава в ново изследване. Според учените пациентите с нарушено зрение с по-голяма вероятност се сблъскват с нарушение на способността за запомняне, мислене или вземане на решения, пише Daily Mail.

Те анализират данни за 12 364 възрастни на възраст между 55 и 73 години и установяват, че рискът от деменция е с 26% по-висок при хората с възрастна макулна дегенерация. Еквивалентната цифра е 11% за страдащите от катаракта и 61% за тези с диабет, се казва в статията.

Изследователи от Академията за медицински науки в провинция Гуангдонг в Китай заявиха, че не могат да установят причините за наличието на тази връзка, защото тяхното изследване е било наблюдателно. Възможно е обаче очните заболявания да са свързани с добре известни рискови фактори за деменцията, като сърдечните заболявания.

«Резултатите също така показват, че хората, страдащи от диабет, сърдечни заболявания, инсулт и депресия, известни като системни заболявания, са изложени на повишен риск от деменция. Рискът се увеличава още повече, ако хората имат проблеми с очите - офталмологични заболявания», пише изданието.

"Възрастовата макулна дегенерация, катарактата и очните заболявания, свързани с диабета, но не и глаукомата, са свързани с повишен риск от деменция. Хората с офталмологични и системни заболявания са изложени на по-висок риск от деменция в сравнение с тези, които имат само офталмологични или само системни заболявания", казват учените.

"Влошаване на зрението също може да доведе до намаляване на активността на определени части на мозъка, може да направи хората по-малко способни да разпознават лицата на приятелите и роднините и може да означава, че те не могат да остат такива независими", се казва в статията.

"Във Великобритания катарактата засяга приблизително половината от хората на възраст над 65 години, докато свързаната с възрастта макулна дегенерация се развива при почти 40 хиляди души годишно", съобщава изданието.

Изследванетоепубликуванов British Journal of Ophthalmology.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: