Какво откриха учените от СЗО в Китай

Какво откриха учените от СЗО в Китай

Мисията на Световната здравна организация (СЗО) в Китай за разкриване на произхода на коронавируса не успя да идентифицира източника на пандемията COVID-19. Това съобщиха световните информационни агенции миналата седмица. Водещият експерт на СЗО Питър Бен Ембарек също отрече теорията за изтичане от вирусологична лаборатория в Ухан като възможна причина за пандемията. „Хипотезата за лабораторен инцидент е изключително малко вероятна“, каза той и добави, че тя не попада сред темите, които мисията ще предложи за бъдещи проучвания. Идентифицирането на пътя на предаване чрез животните остава „в процес на разработка“, каза още той. 

В съботното си издание обаче New York Times публикува статия, според която китайските учени са отказали да споделят определени данни с разследващия екип на СЗО по време на едномесечната им мисия, което „е било доста досадно“. Доминик Дуайър, австралийски експерт по инфекциозни болести, който беше част от екипа, заяви, че са поискали необработени данни за пациентите, но са получили само финално обобщение. Дуайър заяви в събота, че споделянето на анонимни „сурови“ данни е „стандартна практика“ за разследване на огнище. По думите му този вид данни са особено важни в усилията за разбиране на COVID-19, тъй като само половината от 174 първоначални случая са били посетили вече затворения пазар, където първоначално бе открит вирусът. 

В същото време пред CNN Ембарек е изразил мнение, че огнището в Ухан е било много по-широко през декември 2019 г., отколкото се смяташе досега, включително е установено за първи път, че още през декември 2019 г. е имало над дузина щамове от вируса в Ухан.  

Ембарек каза, че мисията, която включваше 17 учени от СЗО и 17 китайци, е разширила типа вирусен генетичен материал, който са изследвали от ранните случаи на коронавирус през декември. В резултат на това те са успели да съберат за първи път 13 различни генетични последователности на вируса SARS-COV-2 от декември 2019 г. Откриването на толкова много различни възможни мутации на вируса предполага, че той е циркулирал по-дълго от само един месец. Този генетичен материал вероятно е първото физическо доказателство, което се появява в международен план в подкрепа на подобна теория. 

„Всички сме наясно с хипотезите около потенциалното участие на лабораторията и със сигурност ще продължим да задаваме въпроси за всички ключови аспекти на Института по вирусология в Ухан“, каза пред Sky News Питър Дасак от СЗО 

Учените от СЗО пристигнаха в Ухан на 14 януари след месеци на преговори с китайското правителство като част от усилията да се разбере повече за първоначалното огнище на вируса. Град Ухан е мястото, където вирусът бе идентифициран за първи път, но Китай се опитва да постави под съмнение дали COVID-19 наистина е тръгнал оттам или по-скоро от вносните замразени храни. Посещението на екипа беше политически чувствително за Пекин, който е загрижен да не бъде обвинен за предполагаеми грешки в ранния си отговор на епидемията. Разследване на Асошиейтед прес установи, че китайското правителство е ограничило изследванията на огнището на епидемията и е наредило на учените да не говорят с репортери.

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан призова Китай да предостави на разследващите данни „от най-ранните дни на пандемията“ и заяви, че е жизненоважно работата на екипа да не бъде повлияна от страна на Пекин. Той изрази дълбока загриженост относно начина, по който са били съобщени ранните констатации от разследването за COVID-19.  Британският външен министър Доминик Рааб също се присъедини към критиките на САЩ, като заяви, че споделя опасенията относно нивото на достъп на мисията на СЗО в Китай. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: