Още за конспирацията около Covid-19

Още за конспирацията около Covid-19 Снимка: news24.com

Китайска журналистка, информирала за положението в Ухан миналата година, излежава четиригодишна присъда.

САЩ настояха вчера Китай да освободи 38-годишната хонгконгска адвокатка Джанг Джан, сътрудник на „Репортери без граница” (RSF). Тя беше осъдена на четири години затвор заради публикациите ѝ за огнището на Covid-19 в Ухан в началото на пандемията. Задържането ѝ предизвика масови протести в Хонконг.

От въдворяването ѝ в затвора през май миналата година Джанг Джан е в периодична гладна стачка. Искането на САЩ е предизвикано от информация, че животът ѝ е в опасност, съобщава ВВС.

„Ние многократно сме изразявали сериозните си опасения относно произволния характер на нейното задържане и малтретирането ѝ в затвора и отново повтаряме нашия призив към КНР за незабавното и безусловно освобождаване на Джан”, каза пред репортери говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Към искането се присъедини и ръководителят на Бюрото на RSF за Източна Азия Седрик Алвиани, който каза, че "международната общност трябва да окаже натиск върху китайския режим и да осигури незабавното освобождаване на Джанг Джан, преди да е станало твърде късно. Тя изпълняваше задълженията си като репортер и задържането ѝ е недопустимо, да не говорим за присъда от четири години затвор"

Джан посещава Ухан през февруари 2020 г., след като прочела онлайн публикация на жител на града, че населението живее в условия на епидемия. Тя започва да документира това, което вижда по улиците и в болниците на града и да излъчва материалите си директно, въпреки заплахите от властите. Публикациите ѝ са споделяни милиони пъти в социалните мрежи. 

През май тази година Джан е призната за виновна в „подбиране на скандали и провокиране на проблеми“ – обвинение, което обикновено се повдига срещу активисти и се смята за подкопаване на усилията на правителството да контролира информацията в страната.

Според свидетели, Джан е отслабнала драстично и е подложена на физически ограничения, като я хранят принудително през сонда. Семейството ѝ е подало молба за условно освобождаване по медицински причини, заради опасенията си, че в тези условия Джанг Джан няма да преживее зимата. Брат й обаче каза пред хонконгските медии, че шансът за одобрение е „изключително малък“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: