Идентифициран е нулевият пациент с COVID-19 в Ухан

Идентифициран е нулевият пациент с COVID-19 в Ухан

Кой е той

Ученият от университета в Аризона Майкъл Воробей откри нулевия пациент с коронавирус, от който започна епидемията в Китай и пандемията в света

Резултатите от изследването на учения са публикувани в списание Science.

Според Майкъл Воробей, пациент нула е продавач на пазара за морски дарове в Ухан. Жената се разболява на 11 декември, заразява клиентите си, след което в болницата в Ухан започват да пристигат пациенти с неизвестна болест.

И така, на 13-15 декември един докер от пазара попада в болницата с пневмония, на когото антибиотиците не помагали. По-късно той е диагностициран с коронавирус. Само за две седмици още няколко служители на пазара са  приети в болницата в Ухан с пневмония.

Воробей отбелязва, че е имало 19 ранни случая на коронавирусна инфекция, от които 10 са свързани с пазара. Всички болни служители на пазара работели в западната му част, където продават енотовидни кучета.

Версията на Майкъл Воробей се различава от версията, изложена от китайски лекари, които твърдят, че пациент нула е 41-годишен счетоводител, който живее далеч от пазара и не го е посещавал. Воробей обаче посочва, че счетоводителят се е заразил вече в болницата на 18 декември, където е приет със зъбобол.

Заключенията на учения поставят под съмнение мнението на експертите на СЗО, които също смятат счетоводителя за нулев пациент.

Самият Майкъл Воробей казва, че сега, две години след началото на пандемията от коронавирус, ще бъде трудно да се докаже, че вирусът се е разпространил от пазара, тъй като районът е дезинфекциран и не са взети първите проби.

science.org/doi/10.1126/science.abm4454#pill-R12

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: