Китай отказа да предостави данни за първите случаи с Covid-19

Китай отказа да предостави  данни за първите случаи с Covid-19 Снимка: pixabay

Китайските власти отказаха да предоставят на разследващите от Световната здравна организация (СЗО) данни за първите случаи на коронавирусна инфекция

Тези данни биха могли да помогнат да се определи източникът на разпространение на опасната инфекция,  съобщава Wall Street Journal, като се позовава на  експерти от СЗО.

Става дума за 174 случая на зараза през декември 2019 г. в Ухан.

Според членове на екипа на СЗО, изпратен в КНР за разследване на епицентъра на първото огнище, местните служители са им предоставили своите доклади и анализ на данните. Предоставили са също така и обобщени данни от анализ на ретроспективно търсене на медицински записи от периода няколко месеца преди избухването на огнището на зараза, като заявяват, че не са открили доказателства за наличието на вируса.

В същото време на екипа на СЗО не е било позволено да види изходните данни за тези конкретни изследвания, които биха позволили на международните експерти да направят свой собствен анализ, за ​​да установят истинската дата на началото на разпространението на коронавируса.

Нормалната практика е страните да предоставят точно тези данни, а не обобщените, така че изследователите да могат да видят и други важни подробности по случая, казват учените.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: