През 2021 г. в света ще има над 400 милиона видео посещения при лекар

През 2021 г. в света ще има над 400 милиона видео посещения при лекар Снимка: Делойт

Годишният доклад на Делойт за технологии, медии и телекомуникации прогнозира още ръст на дигиталните, облачните и спортнитe технологии

Мултинационалната компания Делойт публикува своя годишен доклад „Глобални прогнози в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите (TMT)“, който показва как световните тенденции в TMT могат да повлияят на бизнеса и потребителите по целия свят. 

В него се посочва също и каква част от тези тенденции са обусловени от икономическото и общественото въздействие на глобалната пандемия, което води до засилване на интереса към видео, виртуални и облачни технологии, както и към медийни сегменти като спорта.

Докладътпредоставя перспектива за технологичните, медийни и телекомуникационни тенденции, които могат да нарушат и трансформират бизнес и потребителските екосистеми по целия свят. 

„Докато някои технологии следват очаквания модел на растеж, реалността на глобалната пандемия доведе до безпрецедентно технологично ускорение, което коренно промени начина ни на живот и работа“, подчертава Силвия Пенева, управляващ съдружник на Делойт България

Лекарските посещения преминават на видео

Един от ефектите на COVID-19 е началото на световна тенденция към телемедицината, включително посещения на лекар, базирани на видео. Глобалната пандемия не само наложи премахването на регулаторните бариери пред подобни посещения в някои страни, но и помогна на потребителите да се възползват от приложенията за видео разговори.

Делойт прогнозира, че процентът на виртуалните прегледи при лекар ще нарасне до 5% в световен мащаб през 2021 г., в сравнение с около 1% през 2019 г. Дори едноцифреният ръст е значителен. Само през 2019 г. в 36-те страни от ОИСР са извършени 8,5 милиарда посещения на лекар на обща стойност около 500 млрд. долара.

Образованието и компаниите избират виртуалната реалност

Пазарът на очила за виртуална реалност се разраства, тъй като завладяващите технологии придобиват популярност във фирмите и образованието. Делойт прогнозира, че заради покупки от корпорации и образователни институции, продажбите на слушалки за виртуална, разширена и смесена реалност - общо известни като XR или дигитална реалност - ще нараснат със 100% през 2021 г. спрямо 2019 г.

Пандемията стимулира растежа на „облаците“

По някои показатели облачният пазар нараства още по-бързо през 2020 г. Според доклада за прогнозите в областта на ТМТ това се дължи на увеличеното търсене поради COVID-19, социалната изолация и работата от разстояние. Делойт прогнозира, че растежът на приходите ще остане по-голям от 30% за периода 2021 до 2025 г., тъй като компаниите мигрират към облаци, за да спестят пари, да станат по-гъвкави и да стимулират иновациите.

С пандемията, която насочва повече предприятия към облачните услуги, пазарът вероятно ще излезе от ситуацията по-силен от всякога. В близко бъдеще облачните технологии може да се превърнат в доминиращото решение във всички видове бизнес.

„В България облачните технологии също стават все по-често нужни на компаниите, макар че по данни на Евростат страната ни е на едно от последните места в Европа по използване на такива технологии от страна на бизнеса. Вероятно, както в останалите европейски държави, те бързо ще се наложат като общоприета платформа, която ще допринесе за дигиталната трансформация на българския бизнес“, коментира още Силвия Пенева.

Жените и технологичните спортове

Докато броят на спортните събития се забави през 2020 г., не можем да кажем същото за техния потенциал. Делойт прогнозира, че двете основни тенденции в спорта – увеличената монетаризация на женския спорт и използването на дигиталната среда за създаване на спортисти, които използват персонализирани данни, съответно дигитални приложения, за да измерват постиженията си - ще продължат своята възходяща тенденция.

Спортът за жени е на път да струва повече от милиард долара през следващите години. Способността му да генерира значителна телевизионна аудитория, да предоставя стойност на спонсорите и да привлича фенове е демонстрирана многократно през последното десетилетие. Делойт прогнозира, че женският спорт ще се възприема, популяризира и комерсиализира по нов начин.

Друга промяна в спорта включва използването на анализ на данни за спортисти. Сега е възможно да се измерват индикатори както в тялото, така и извън него, създавайки стотици нови показатели, които да се използват за вземане на решения – като така създават дигиталния спортист. Според доклада на Делойт до края на 2021 г. множество професионални спортни лиги ще установят нови официални правила и политика относно събирането, използването и комерсиализацията на данните за играчите.

Още акценти от TMT прогнозите на Делойт за 2021 г.:

  • Започва вълната на 8К: Продажбите на 8K телевизори вероятно ще достигнат 5 млрд. долара през 2021 г. Оборудването и услугите за производство на 8K съдържание генерират стотици милиони долари повече.
  • Разбит е митът за здравето и 5G: Загрижеността относно рисковете за здравето от 5G е неоснователна. Делойт предвижда, че през 2021 г. е много малко вероятно излъчването от 5G мобилни мрежи и 5G телефони да повлияе на здравето на всеки човек. Но за да бъде образованието за 5G ефективно за ограничаване на популярните страхове, то трябва да бъде убедително, последователно и всеобхватно и трябва да започне сега.
  • Следващото поколение мрежи за радиодостъп се ускорява. Отворените и виртуализирани мрежи за радиодостъп (RAN) дават на операторите на мобилни мрежи потенциал да намалят разходите и да увеличат избора на доставчик, когато приемат 5G.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: