Лекарските грешки отнемат милиони животи и струват трилиони долари

Лекарските грешки отнемат милиони животи и струват трилиони долари Снимка: https://pixabay.com/

На 17 септември се отбелязва Световният ден за безопасност на пациентите, учреден по инициатива на Световната здравна организация (СЗО), за да привлече вниманието към този проблем на международно ниво

Според СЗО вероятността човек да загине при автомобилна катастрофа е 1:3 000 000, докато вероятността пациент да загине в резултат на грешка в медицинската практика е 1:300.

Около 3 милиона души в света умират всяка година поради небрежност или недоглеждане на медицински работници. Определена вреда се нанся на всеки десети пациент, а в повече от половината от случаите е можело да бъде предотвратена.

Най-голямата тежест пада върху страните със среден и нисък доход, където 1 на 4 от 100 пациенти умира поради тази причина. Според експерти Южна Азия, както и страните от Централна и Западна Африка, водят по брой смъртни случаи.

Няма единна глобална база данни за видовете и броя на лекарските грешки в различните страни. Едно от проучванията показва, че в 10% от всички случаи увреждането на пациента е причинено от хирургични процедури.

В друго се отбелязва, че един на всеки 30 пациенти страда от негативни последици, свързани с неправилно предписване и употреба на лекарства. Всеки 7 (в развитите страни) или 15 (в развиващите се страни) от 100 пациенти в интензивни отделения се заразяват с инфекция, придобита в болница.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: