„Барин Спортс“ за иновациите в спорта, които водят до победа

„Барин Спортс“ за иновациите в спорта, които водят до победа Снимка: Личен архив Barin Sports

Нова платформа следи и анализира физическото състояние, формата и представянето на професионални спортисти

Иновациите са най-важният елемент от развитието на един успешен бизнес. Теса важна движеща сила за икономическия напредък, която е от полза за потребителите, бизнеса и икономиката като цяло. 

Barin Sports предлага интегрирана система за проследяване на спортистите, която им помага да имат дълги и продуктивни кариери и да достигнат пълния си състезателен потенциал. Всички данни и анализи от системата се представят в реално време, всяка една секунда, за всеки един играч. Системата е лесно преносима и съдържа всички исторически данни от тренировки и мачове, достъпна на отбора във всеки един момент – включително и по време на мач.

Подкрепен с изкуствен интелект, иновативният продукт изготвя анализи на представянето и физическото състояние на играчите, както и на тактическата постройка, зададена от треньора, и нейното изпълнение. Вижте какво още ни разказаха професионалистите от екипа на Barin Sports...

Какво е Barin Sports и как се стигна до създаването му?

Барин Спортс следи физическото състояние, формата и представянето на професионални спортисти. Услугите, които предлагаме, включват хардуерна, софтуерна и експертна част и са насочени в момента основно към спортни клубове, академии и федерации. 

Идеята за създаването на Барин е от преди повече от 6 години. Професионалният спорт има огромна нужда oт надеждна аналитика в реално време. Различните компетенции на основателите на компанията ни позволиха да създадем уникален продукт с много иновативни решения както на хардуерно, така и на софтуерно ниво. Но това е само малка част от причините за успеха ни.

Ние не разработваме продуктите си във "вакуум“, а ги развиваме заедно с клиентите си в отговор на нуждите им, които те споделят с нас. Винаги целим да съкратим максимално “разстоянието” до клиентите ни, които вече спокойно можем да наречем и приятели.

Как работи вашият продукт? Опишете процеса.

Преносимо устойство с тегло под 50гр. се поставя в джоб на фанелка, която всеки следен спортист носи. То събира информация в огромен детайл (над 12000 точки в секунда) за работата, която извършват атлетите, как тази работа влияе на физическото им състояние, както и колко полезна е била тя за отбора. Цялата информация се изпраща в реално време към треньорите и анализаторите, и играе важна роля във вземането на решения по време на тренировки, и по-важното – повреме на мачовете. 

Платформата ни изполва този огромен обем от данни, за да захрани своя вграден изкуствен интелект. Целта ни е да предоставим ключови индикатори от високо ниво, вместо тонове сурови данни, които е трудно да бъдат следени от човек в реално време. Разбира се, голямото количество сурови данни имат огромна стойност при обучаването на алгоритмите за изкуствен интелект и подобряват функциите на цялата система, което ни позволява да даваме още по-точна аналитика на крайния потребител.

Информацията от системата може да се комбинира с такава от кръвни изследвания, предсезонни тестове, ниво на възстановяване, сън и други.Тогаванаши експерти могат да препоръчат мерки за подобряване на моментното състояние, управление на върховите постижения и превенция на безконтактен травматизъм.

В момента сте насочили дейността си главно към футбола. Защо точно към този спорт и имате ли намерение да го приложите и към останалите?

Насочили сме се към футбола, защото е най-популярният спорт на света с най-голям незает пазар. Броят на професионалните футболисти в света е колкото на професионалните спортисти във всички останали спортове взети заедно. 

Разбира се, имаме намерение да разширим дейността си и в други спортове. В момента системата ни може да се използва във всички отборни спортове на открито. Разликата за футбола е, че за него предлагаме допълнителен тактически инструмент, който визуализира в реално време как се изпълняват тактическите задачи, поставени от треньора.

Този инструмент сме разработили заедно с треньорите от футболните клубове, с които работим. С навлизането ни в други спортове спокойно можем да разработим такъв инструмент и за тях въз основа на нуждите и обратната връзка от клиентите ни. Освен това разработваме и система за спортове на закрито и за индивидуални спортове.

Кои са трудностите, с които се сблъсквате в процеса на работа?

Трудностите са много и разнообразни. От технически предизвикателства по проектирането и производството, до бизнес такива, свързани с намирането на клиенти и инвестиции. Работейки в стартъп, забравяш за регламентираното работно време и натоварване, за планираните отпуски и като цяло за подредения си живот.

Всеки в компанията носи по повече от една "шапка“ и често се занимава с неща извън обичайната си длъжностна характеристика. Но както обичаме да се шегуваме помежду си: „Ако беше лесно, нямаше да се падне на нас“.

Вие сте екип от млади, образовани хора. Как се събрахте?

Единият от основателите и изпълнителен директор – ВладиГрозданов, има над 10-годишен опит с нанотехнологиите на IBM, както и докторантура в микро-електромеханични системи (МЕМС) и сензори. Нашият Технически директор ИванУчерджиев има спечелени световни състезания по роботика и вградени системи, както и специализация в Япония. 

Влади и Иван се познават от времето, когато и двамата работят в Смартком България (които в момента са и инвеститор в Барин). Друг инвеститор в Барин запознава Влади с нашия Директор бизнес развитие ДаниШопов, преди 2 години. Дани е с над 10 години опит в управление на продажби, хора и проекти. Екипът ни се допълва с впечатляваща комбинация от млади и опитни професионалисти и се надяваме в най-скоро време да започнем да го разширяваме.

Подходящо място ли е България за развитие на такъв иновативен бизнес?

България има изключителни традиции в електрониката и разполага със страхотни преподаватели и инженери. Никак не е случайно, че множество международни гиганти създават своите развойни центрове именно тук. 

Същевременно обаче намирането на инвестиции за хардуерни проекти, какъвто в същината си е нашият, в България е почти непосилно. За щастие в Барин се е събрала невероятна група от основатели, ключови служители и съветници, и с екип от 8-10 човека създадохме и индустриализирахме продукт, който вече успешно се конкурира със световните пазарни лидери.

Какво бихте посъветвали младите хора, които тепърва прохождат в професионален план?

Да работят това, което им доставя удоволствие и да го правят с екип от хора, на които имат доверие. Дали ще е в стартъп, малка или средно голяма компания, или пък корпорация – нямазначение, а това, което вършат, да е важно за тях. И когато си избират работа да обръщат внимание колкото на длъжностната си характеристика и заплатата, толкова и на шефа си и екипа, с който ще работят.

Какво предстои пред Barin Sports?

Технологиите, които разработихме, ни поставят в една много перспективна позиция за бурно развитие в следващите няколко години. Целеви пазари са професионалният, полу-професионалният и аматьорският организиран спорт. 

Далечната ни цел е в разработката на продукти и услуги за повишаване на качеството и продължителността на живот на населението, чрез развитие на смарт сензори и гъвкава електроника, вградени директно в текстил.

За какво мечтаете?

Мечтаем да помагаме спортистите, с които работим, да имат дълги и продуктивни кариери, да достигнат пълния си потенциал, да могат с постоянство да се представят на върха на възможностите си и да побеждават. Вярваме, че съвсем скоро тези технологии, използвани към момента единствено от елитни спортисти, ще бъдат напълно достъпни и разпространени сред аматьори и спортни ентусиасти. Всяка тениска ще бъде „smart“ и ще следим за евентуални проблеми със здравето на населението и развитието на децата ни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: