Актуална информация за епидемичната обстановка на 03.02.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 03.02.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

Увеличава се броят на хората с положителни проби за коронавирус у нас, за които има съмнение, че са заразени с новия британски щам на COVID-19. Липсата на S антиген води до подозрения за наличие на новия вариант на вируса от Великобритания. Всички проби се изпращат за повторно изследване, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Област Сливен отново е в червената COVID зона. Тя се нарежда сред осемте области в страната, включително София-град, с повишена заболеваемост. Болните достигат до 152 души на 100 хиляди население.

30 деца и 6 души персонал от детска градина и детска ясла във Велико Търново и Елена са под 10-дневна карантина заради установени случаи на COVID-19. Двете детски заведения работят при засилени противоепидемични и дезинфекционни мерки, под карантина са само двете групи, в които са установени болният учител в градината и заразеното с коронавирус дете в яслата, заявиха от РЗИ.

В София има плавно увеличение на хоспитализациите, каза в интервю за бТВ директорът на Столичната здравна инспекция Данчо Пенчев. По думите му София отново е в червената зона по брой заразени с коронавирус: „От миналия ден София отново влезе в червената зона – над 120 на 100 000. В София ситуацията започва да става тревожна и напрегната.“

И в Пазарджик отчитат ръст на заразените с COVID-19. От направените 91 теста през изминалото денонощие положителните са 40.

Данните за България:

967 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са около 8,4% от направените 11 452 теста, показват данните на Единния информационен портал.

Най-много са новите случаи в София - 208, следват Пловдив - с 82, и Бургас със 75 новоинфектирани.

В болница се лекуват 2901 пациенти, от които 279 са в интензивни отделения. Като излекувани за денонощие са отчетени 1512 души, починали са 36 души.

Според Националната информационна система у нас при 9559 медицински служители е констатиран новият коронавирус. Нови 32 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

През последното денонощие са ваксинирани 3283 души. Така общият брой на поставените дози от началото на ваксинацията става 45 917. Общо ваксинирани лица с втора доза – 15 100.

По света:

От днес Испания ограничи полетите от Бразилия и Южна Африка в опит да спре разпространението на новите щамове, открити в тях. Новата мярка ще е в сила две седмици, след което, ако се наложи, ще бъде удължена. През този период ще могат да пътуват само граждани с испански или андорски паспорти, както и транзитни пътници, които летят до държава извън шенгенското пространство. За тях условието е да имат по-малък от 24 часа престой в транзитната зона на летището и да нямат право да я напускат.

Шотландия затяга режима за пристигащите от чужбина, но се надява в началото на март да започне да облекчава противоепидемичните мерки. 

Всички пристигащи директно в Шотландия, независимо откъде идват, ще трябва да остават под карантина. Единбург освен това ще поиска британското правителство също да възприеме подобен подход, за да минимизира риска от това болни хора да влязат в Шотландия от Англия или други части на Обединеното кралство.

От 5 февруари българските граждани, които пътуват за Чехия, ще трябва да представят отрицателен антигенен или PCR тест за COVID-19, направен не повече от 48 часа преди пътуването. Пет дни след пристигането си в страната те следва да си направят отново PCR тест и да го представят на местната хигиенно-епидемична служба, като дотогава те са длъжни да се самоизолират. Те са длъжни и да носят хирургична или предпазна маска стандарт FFP2 10 дни след пристигането си. Изключения се правят за международния транспорт, транзитно преминаващите през територията на Чешката република пътници, както и за трансграничните работници.

Над 96 000 души са починали заради коронавируса в света през изминалата седмица, което е най-високият показател от началото на пандемията. Същевременно заболеваемостта се понижава за трета поредна седмица, съобщава Световната здравна организация (СЗО), цитирана от ТАСС.

За миналата седмица са установени около 3,7 милиона нови случая на коронавируса, което е с 13 процента по-малко спрямо предходните седем дни, посочва БТА.

Към 31 януари от началото на пандемията в света са регистрирани над 102 милиона заразени и над 2,2 милиона починали.

Особено забележим е спадът в заболеваемостта през изминалата седмица в Африка (с 27%) и в региона на Европа (с 18%). Смъртността в тези региони също е намаляла - с по 8%. Увеличаване на леталните изходи обаче е отчетено в Западно-Тихоокеанския регион (с 21%), в Източното Средиземноморие (с 9%) и в Западното полукълбо (с 4 %).

В Северна и Южна Америка за седем дни са заболели над 1,8 милиона души, а над 47 000 са починали. В Европа заразените са се увеличили с над 1,25 милиона, а починалите - с над 36 000. В Югоизточна Азия са установени над 200 000 новозаразени и над 3000 починали.

В САЩ за седмица заразените са се увеличили с над 1,07 милиона. Следват Бразилия (над 364 000 нови случая), Великобритания (над 178 000), Франция (над 141 000), Русия (над 131 000), Испания (над 109 000), Мексико (над 109 000), Индия (над 91 000), Колумбия (над 90 000) и Индонезия (над 88 000).

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: