Актуална информация за епидемичната обстановка на 02.02.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 02.02.2021 г. Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня.

У нас

Над 5 000 учители и помощен персонал в София са се записали за ваксинация срещу COVID-19. Това е малко над 20% от педагогическия и непедагогическия персонал в учебните заведения на територията на община София. Ваксинирането започна на 1 февруари, като в рамките на вчерашния ден са били ваксинирани над 160 души. За целта в столицата са разкрити кабинети в 16 лечебни заведения и медицински центрове. 

Отлага се началото на ваксинирането на заетите в образованието в Благоевградска област за следващата седмица поради забавяне на доставките на ваксини. От Регионалната здравна инспекция заявиха обаче, че са в готовност да ваксинират близо 4000 учители и непедагогически персонал, когато препаратите бъдат доставени.

Данните за България

За последното денонощие при направени 11 576 теста положителните проби за COVID-19 са 832, съобщи Единният информационен център. Активните случаи в момента са 21 466, от тях в болнични условия се лекуват 2 850, а 265 пациенти са в интензивни отделения. За последното денонощие са излекувани 1 920 души.
С усложнения от COVID-19 през последните 24 часа са починали 97 души.

Ваксинираните за денонощието са 1 509, с което общият брой ваксинирани у нас от началото на кампанията на 27 декември 2020 г.  става 42 634 

По света

Франция въведе изискване за предоставяне на отрицателен резултат от PCR тест и за транзитно преминаващи. Изследването трябва да бъде направено до 72 часа преди пътуването, съобщава българското външно министерство. Изискването важи за всички граждани над 11-годишна възраст, независимо дали пътуването е със самолет или по суша. 

Австрия предвижда край на локдауна от 8 февруари, предаде БТА. Въпреки това за секторите, на които е разрешено да възобновят работа, ще бъдат въведени още по-строги мерки за сигурност. В търговските обекти е абсолютно задължително носенето на маски от типа FFP2, а необходимата площ за клиентите се увеличава от десет на двадесет квадратни метра на човек. Разрешават се фризьорските и масажистки услуги за клиенти с актуален антивирусен тест.

В географските карти, които се изготвят всяка седмица от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията, вече е добавен тъмночервеният цвят. Той ще важи за области, в които Covid-19 е широко разпространен.

Канцлерът Ангела Меркел обяви, че до края на лятото Германия ще може да предложи ваксина срещу COVID-19 на всички свои граждани, предаде БНР.

Великобритания започва от днес тестване за КОВИД-19 на 80 000 души в опит да спре разпространението на нов силно заразен щам, предаде Ройтерс. Жителите на осем засегнати района, всеки от които с население от около 10 000 души, ще бъдат тествани, независимо дали проявяват симптоми или не, за да се пресече веригата на инфекцията. 

Дубай затваря баровете си до края на февруари заради увеличение на случаите на заразяване с коронавирус, предаде Франс прес. Новата мярка ще влезе в сила от утре и е взета "в отговор на зачестяващите нарушения на предпазните мерки", заявиха властите на страната.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: