Актуална информация за епидемичната обстановка на 31.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 31.01.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

На фона на разпространението на нови щамове коронавирус германското правителство затегна санитарните мерки. Промените се отнасят до процедурата за влизане на чужди граждани, които нямат разрешение за пребиваване в Германия.

Властите са съставили черен списък на държавите, с които транспортните връзки ще бъдат строго ограничени поне до средата на февруари. Засега това са Великобритания, Ирландия, Южна Африка, Бразилия и Португалия.

Франция и Португалия също въведоха нови гранични ограничения. От неделя нататък влизанията и излизанията във Франция на хора извън ЕС са възможни само в изключителни случаи.  

Португалия затваря сухопътната граница с Испания - тя може да бъде преминавана на осем контролно-пропускателни пункта само ако има основателни причини. Такива ограничения властите обясняват с желанието да се снижи нарастването на заболеваемостта и да се справят с недостига на места в болниците.

Междувременно лечебните заведения в Лондон отбелязват намаляване на средната възраст на тежкоболните пациенти с COVID-19. Това е свързано с разпространението на нови щамове на коронавируса.

Според университета „Джонс Хопкинс" в света са регистрирани над 100 милиона случая с COVID-19. Над 2 милиона и 200 хиляди заразени са починали.

У нас:

В България пристигнаха 3600 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя „Модерна". Те се съхраняват във фризера на „Бул Био" в Националния център по заразни и паразитни болести.

Утре, 1 февруари, в 7,00 ч., у нас ще пристигнат още 17 550 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер - Байонтек".

Ден преди предварително обявената дата - 1 февруари, собствениците на заведения се отказаха да отварят протестно обектите си. От съвместна декларация на Сдружението на заведенията в България и на Българската асоциация на заведенията се разбира, че причината за отказа е глобите, които евентуално ще бъдат наложени на техните служители и на клиентите.

От организациите „Родители за безопасно образование“ и „Учители за безопасно образование“ предупредиха в писмо министрите на образованието и здравеопазването, че има опасност от по-широко разпространение на т.нар. британски щам на коронавируса след частичното връщане на учениците в клас.

В писмото се заявява, че предстоящото въвеждане на присъствено обучение, както и последващо отваряне на ресторанти, кафенета и барове, представлява двойно увеличение на риска от разпространение на заразата.

349 са новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие при направени 4532 теста - 7,7 на сто са положителните проби, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ. Починали са 20 души, излекуваните са 1354. В интензивно отделение са 263 души от общо 2866 хоспитализирани. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: