Актуална информация за епидемичната обстановка на 1.02.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 1.02.2021 г.

У нас 

От днес отново отварят врати моловете, фитнес залите, кината и танцовите школи. Проверка на БНР в първите часове след отварянето показа, че посетителите в моловете са сравнително малко. Хора без предпазни маски не се допускат, както и лица под 18 години без придружител. Във всички магазини се спазват мерките за безопасност. Много от тях днес обаче няма да отворят, тъй като са фалирали по време на локдауна. Сред персонала на някои магазини има напуснали или съкратени.  

Здравният министър Костадин Ангелов съобщи на работното съвещание в Министерския съвет, че ситуацията в страната продължава да е под контрол, като изключително добра тенденция е, че излекуваните са десет пъти повече от новите случаи. Представителите на Националния оперативен щаб изтъкнаха също, че България стои добре в ЕС по отношение на здравните показатели, свързани с пандемията, като е на едно от най-ниските места на заболеваемост. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев отбеляза, че в страната са потвърдени 33 случая на новия английски вариант на коронавируса. 

С оглед финализирането на първия учебен срок, е взето решение учениците от VII, VIII и XII клас да възобновят присъственото си обучение от 4 февруари. Следващите класове ще се връщат поетапно, като редуването ще бъде на две седмици. „Това е разумното решение, тъй като ситуацията е още рискова“, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

В София започна ваксинирането на учители и непедагогически персонал от училищата и детските градини. Имунизирането се извършва в столичните болници и в изнесените кабинети пред Регионалната здравна инспекция. Желаещите да се ваксинират са около 25%. В София броят на учителите е около 16 хиляди, а непедагогическият персонал на учебните заведения е около 10 000 души, уточняват от Съюза на работодателите в системата на образованието. 

Електронен регистър на желаещите да се ваксинират български граждани ще бъде готов до края на месец февруари, докладва министърът на здравеопазването. Проектът се разработва съвместно с Информационно обслужване, като целта му е всеки български гражданин, който желае да се ваксинира, да попълни електронно своята заявка, за да има възможност да избира дали да се ваксинира от личния си лекар, или от лечебно заведение. „Очакваме този проект да бъде готов до края на февруари и в началото на март да имаме готовност да заработим със системата“, уточни министър Ангелов. 

Още 17 550 дози от ваксината на Pfizer и BioNTech пристигнаха у нас. Те ще се разпределят в страната от логистичния център на летище "София". "Всяка седмица ще има доставка на ваксини. Следващата седмица се очакват 17 550 дози, в третата седмица на февруари - 23 000 и 26 000 в последната седмица на февруари. За февруари се очакват 83 000 дози, а за март - 104 000 дози от първата ваксина", каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов

"По отношение на Astra Zeneca очакваме да се публикува и продуктовата информация. Очакваме 48 000 дози първа доставка. Надяваме се да се спази първоначалната дата 7 февруари, а следващата е на 14 февруари - 75 000 и 136 000 в края на месеца", каза още той.  

Данните за България 

Новите случаи на коронавирус в България са 130. Това показват данните на Единния информационен портал. Направените тестове за последните 24 часа са 1 962, като 6,6% от всички изследвани са дали положителни проби. Общо направените тестове към днешна дата са 1 391 560. В болница се лекуват 2 886 пациенти с Covid-19, като 264 са в интензивни отделения. За денонощието са починали 17 души, 1 449 са обявени за излекувани. Ваксинираните у нас  са общо 41 125, за последните 24 часа са поставени 105 ваксини. 

По света 

Европейската комисия въведе разрешителен режим при износа на ваксини срещу COVID-19 от Европейския съюз към трети страни. Ограничението ще важи до края на март 2021 г. То ще се прилага само за дружества, с които ЕС е сключил предварителни споразумения за закупуване на ваксини. Държавите членки ще дават разрешение, като от дружествата ще се изисква да ги уведомяват за намерението си да изнасят ваксини, произведени в Европейския съюз. Целта е навременен достъп до ваксини за всички граждани на Съюза и преодоляване на настоящата липса на прозрачност при износа. 

В редица европейски страни полицията се опитва да предотврати протести срещу ограниченията, наложени заради разпространението на коронавируса. 

Полицията в Брюксел задържа близо 500 души на неразрешени протести срещу мерките за възпиране на коронавируса, предаде ДПА. За да се справи с разпространението на коронавирусните инфекции, правителството на Белгия въведе нощен полицейски час за седмици.  

В Нидерландия също се стигна до арести. Полицията разпръсна събрало се множество в Амстердам, за да предотврати демонстрация срещу карантинните мерки, въведени заради пандемията. Полицията съобщи, че  е арестувала 30 души за неспазване на социална дистанция и нарушаване на националната забрана за обществени събрания и е наредила на около 600 да се приберат по домовете си. 

Във Виена няколкостотин демонстранти се събраха "на разходка" пред двореца Хофбург. Тъй като хората не спазваха необходимата дистанция и бяха без маски, а и настроението ставаше все по-агресивно, полицията призова множеството да се разпръсне. 

В опит да ограничи новите щамове днес Испания затвори сухопътните си граници с Португалия. Повторното въвеждане на вътрешен контрол на границата между Испания и Португалия ще продължи до 10 февруари. Разрешено е преминаването само за работа, за студентите или за посещение на съпрузи. От понеделник пък почти два милиона души в Мадрид ще осъмнат с нови ограничения, в опит да се спре разпространението на вируса. 

Министърът на икономиката на Франция Брюно Льо Мер заяви днес, че работещите нелегално ресторанти няма да получават държавни помощи в продължение на месец, предаде Франс прес. Това предупреждение бе отправено в момент, когато някои заведения решиха да отворят въпреки забраната, която е в сила от 30 октомври. Само в Париж  миналата седмица бяха открити 24 нелегално работещи ресторанта. В знак на протест и въпреки забраната отварят врати заведения и в унгарската столица Будапеща, както и в хърватската Загреб. 

В Гърция се възобновява работата на средните училища. Изключение е районът на Атина, където отварят само прогимназиите заради по-интензивното разпространение на коронавируса.

Правителството на Израел реши да удължи с пет дни срока на мерките за изолация, който трябваше да изтече в полунощ, съобщиха в общо комюнике канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху и здравното министерство, цитирани от БТА. Тъй като числеността на заразените продължава да расте въпреки интензивната ваксинационна кампания, правителство за трети път удължава въведения на 27 декември миналата година локдаун - третия от началото на пандемията. След продължително заседание министрите се споразумяха да запазят ограниченията до 7 ч. в петък.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: