Саудитска Арабия представи плановете за град с нулеви въглеродни емисии

Саудитска Арабия представи плановете за град с нулеви въглеродни емисии

Строителството на футуристичния град ще започне през първото тримесечие на тази година


Саудитска Арабия представи плановете си за изграждането на град с нулеви въглеродни емисии, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Това ще е първият мащабен строителен проект в знаковата бизнес зона НЕОМ (NEOM), която е замислена да диверсифицира икономиката на най-големия износител на петрол в света. Инвестицията е на стойност 500 милиарда долара. 

В рядко появяване по телевизията саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салтан каза, че градът, известен като Линията, ще се простира на повече от 170 километра. Той ще даде дом на 1 милион души, като цялата необходима енергия ще идва от екологично чисти източници. Инфраструктурата на Линията ще струва между 100 и 200 милиарда долара. 

Строителството на футуристичния град ще започне през първото тримесечие на тази година. 

Престолонаследникът де факто е човекът, който управлява Саудитска Арабия - най-голямата икономика в арабския свят, която редовно е в челото на страните, най-големи замърсители на планетата, отбелязва АФП. 
Защо трябва да жертваме природата в името на развитието?", попита риторично саудитският принц. Той подчерта, че в Линията 95% от природните зони ще бъдат запазени, няма да има пътища и автомобили, а въглеродните емисии ще бъдат равни на нула. 


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: