Н. Василев: Бързо ваксиниране и спиране на изолацията и карантината

Н. Василев: Бързо ваксиниране и спиране на изолацията и карантината

През ноември 2020 г. бяха изхарчени 7 милиарда лева и никой не знае за какво. Парите не са отишли за хората на първа линия, нито за линейки и респиратори, нито за най-ударените бизнеси, казва икономистът.

От успешното ваксиниране и медицинското решаване на проблема с пандемията зависи и състоянието на икономиката. “Ако проработят ваксините срещу коронавируса, възстановяването на икономиката ще започне веднага“. Това каза Николай Василев, бивш министър на икономиката, по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него нещата ще се подобрят от самосебе си, но трябва да се спрат карантината и изолацията и бързо да се ваксинират всички рискови контингенти.

Икономистът посочи, че за страната ни сега е важно доброто управление на медицинската криза и пазене на бюджета.

„Държавата няма много големи проблеми. Държа се много добре бюджетно, чак до края на ноември имахме балансиран бюджет, но голямото харчене дойде през декември. И то не е за кризата и никой не разбра къде отидоха тези средства“, каза Василев и подчерта: „Никой не пита за какво бяха изхарчени 7 милиарда през декември – за някакви обществени поръчки, за неща, които не знаем. Парите не са отишли за хората на първа линия, нито за линейки, нито за респиратори, нито за най-ударените бизнеси“.

Относно бюджетната ситуация на страната Василев отбеляза, че през миналата година България е имала най-големия си бюджетен дефицит за последните години. „А аз съм привърженик на балансираните бюджети, но това, което е позитивно е, че другите са по-зле от нас“, каза икономистът.

Един от най-големите проблеми на Европа и по-скоро на западната и южната й част е, че от десетки години са затънали в дългови дефицити. „Моята теза е, че ако имаме по-малък дефицит, ще имаме и по-малък спад на икономиката“, подчерта той. 

И допълни: “На държава с лош имидж не й трябва нито еврозоната, нито Шенген и не знам, ако България със сегашният си имидж кандидатстваше за членство в Европейския съюз дали щяха да ни приемат, или щяха да кажат, че може и без нас“.

Една от следващите задачи на бъдещо правителство трябва да бъде международният имидж на България, заяви той. Според него за страната ни е добре това, че миналата година бе включена във валутния механизъм ERM II, но оттук нататък въпросът не е математически, а зависи изцяло от политическата воля. „Радвам се, че сме в чакалнята на еврозоната и трябва да вкараме „този страшен гол“. Ако влезем в еврозоната, няма да ни подритват като най-големия двойкаджия на Европа. После ние ще гласуваме на голямата маса дали държави като Чехия, Полша, Унгария ще влизат в еврозоната след 10 - 20 години.“

До 2009 година у нас имаше десетилетие с огромни чуждестранни инвестиции, след това вече няма. Още 30 години ли ще се оправдаваме с кризата от тогава, попита той. А много държави дръпнаха след това, отбеляза икономистът и обясни, че в България по принцип се случват малко неща. Причините за липса на нови инвестиции са инерцията и липса на реформи.

"При нас няма реформи от деня, в който влязохме в ЕС. При нас няма мащаб, няма визия, няма размах. Имиджът на България е такъв, че може и без България. Ако трябва една компания да избере къде в Европа да инвестира, ще намери място, което може и да не е България“, посочи Василев.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: