Глобалната икономика започва годината по-слабо спрямо края на 2020 г.

Глобалната икономика започва годината по-слабо спрямо края на 2020 г.

Кристалина Георгиева призова правителствата да харчат повече

След спада на активността около празничния период в някои от най-големите развити икономики възстановяването продължава и през втората седмица на януари, съобщава Bloomberg Economics. Според анализа на данните за мобилността, потреблението на енергия и използването на обществен транспорт стойностите на потреблението остават значително по-ниски. 

Забавянето е обичайно за празничния период в края на годината, но в някои страни като Германия и Италия строгите мерки, наложени малко преди Коледа, увеличиха слабостта. 

Според докладът за глобалните икономически перспективи, публикуван през миналата седмица от Световната банка, световната икономика вероятно се е свила с 4,3% през 2020 г., спад, който може да се сравни само с Голямата депресия и двете световни войни. През 2021 г. се очаква необичайно бърз ръст на световната икономика, прогнозират от банката. Загубите за еврозоната, според експертите, ще бъдат около 2 трлн. долара. 

Политическите лидери трябва да приемат, че се налагат повече разходи за възстановяване на блокираните им икономики, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на участието си в руския икономически форум на името на Егор Гайдар. „Много необичайно е за МВФ, но от март нататък ще изляза и ще заявя: „Моля, харчете! Харчете колкото можете и след това похарчете още малко“, казва Георгиева, цитирана от Ройтерс. 

Според нея е нужно още международно сътрудничество - подобно на това за бързото създаване на ваксина срещу COVID-19 - и в сфери като цифровия растеж и зеления растеж. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: